NordNews
Avem ce spune

Sîrbu și Andronachi, acuzați de promovarea unor scheme în Politica bugetar-fiscală. Reacția deputatului „Pentru Moldova”

Deputatul PAS, Radu Marian, a lansat mai multe acuzații în adresa deputaților Sergiu Sîrbu și Vladimir Andronachi, acuzându-i că ar fi elaborat și promovat mai multe amendamente la proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, nocive pentru sănătatea copiilor și tinerilor. De cealaltă parte parte, Sergiu Sîrbu neagă acuzațiile și spune că amendamentele la care se referă Marian nu-i aparțin, scrie deschide.md

Sergiu Sîrbu și Vladimir Andronachi dăunează grav sănătății copiilor și tinerilor.  În acea zi neagră de miercuri de 16 decembrie, cu puțin timp înainte de ședința de seară a comisiei economie, buget, finanțe, acești doi flăcăi au depus câteva amendamente de modificare a politicii bugetar-fiscale, care n-au vreo legătură cu domeniul bugetar-fiscal. Câteva amendamente se referă și la legea privind controlul tutunului. Aceste amendamente au fost depuse atât de târziu, încât nu s-au regăsit nici în sinteza amendamentelor pe care eu am primit-o în acea seară, în timpul ședinței, la ora 21:16.

Mai grave decât problemele de procedură și transparență, sunt pericolul pentru sănătatea publică pe care îl presupun aceste amendamente . La legea privind controlul tutunului, articolul 23 (alineatul 1, litera a), se majorează de la 20mg la 72 mg limita de cantității de nicotină care se poate conține în 1ml de lichid în țigaretele electronice. Asta înseamnă că în Moldova ar putea apărea țigări electronice cu nivel al nicotinei de 3 ori mai mare decât normele naționale și europene admise și vor pune în pericol, la modul cel mai practic, viața copiilor și tinerilor”, a scris Radu Marian.

Potrivit lui, „aceste tipuri țigări electronice, cu nivel înalt de nicotină (de ex. JUUL), au creat un mare scandal în SUA. Din 2018 încoace, aproape 70 tineri au murit din cauza bolii pulmonare VAPI (Vaping-associated pulmonary injury), cauzate de aceste dispozitive de fumat electronic”.

Mai multe state și orașe din SUA au interzis comercializarea acestor produse, iar autoritățile federale au lansat o investigație penală împotriva companiei care comercializează produsele. În prezent, există aproape 60 de procese de judecată în SUA intentate împotriva acestor produse, din cauza daunelor aduse sănătății, deceselor, dependenței create și modului periculos prin care acestea sunt promovate în rândul copiilor. Amintesc că țigările electronice cu nivel atât de mare de tutun sunt interzise în UE”, susține deputatul.

Acesta mai menționează că un studiu efectuat de GYTS (Global Youth Tobacco Survey) arată că 12,7% dintre elevii din Moldova (16,8% dintre băieți și 8,4% dintre fete) folosesc țigări electronice și sunt cei mai vulnerabili în fața acestor produse dăunătoare care urmează să apară pe piața. Potrivit lui Marian, zeci de mii copii sunt supuși unui mare pericol, „doar pentru ca acești flăcăi din Parlament să mai facă niște bani”.

Pentru ca tupeul acestor indivizi n-are limite, Sîrbu și Andronachi au mai adăugat un amendament prin care elimină restricțiile de promovare în spațiul public pentru aceste dispozitive nocive”, a precizat el.

Deputatul a mai solicitat Ministerului Sănătății și Agenției Naționale de Sănătate Publică să vină cu o poziție cu privire la aceste modificări și să refuze oferirea avizelor sanitare pentru aceste produse.

Contactat de reporterul Deschide.MD, deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, a negat acuzațiile lansate de parlamentarul PAS.

Totul ce este legat de tutun eu nu am nicio atribuție. Nu este amendamentul meu. Urmează să mă clarific de unde apare numele meu în aceste amendamente”, ne-a declarat el.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"