NordNews
Avem ce spune

SIS rămâne în subordinea Președinției. Decizia este irevocabilă

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) rămâne în subordinea Președintelui Republicii Moldova. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională marți, 27 aprilie, legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului ȘOR și platforma parlamentară „Pentru Moldova” în luna decembrie a anului 2020, prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece din subordinea președintelui în cea a Parlamentului.

Este vorba de un proiect de lege promovat cu viteză imediat după victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale. Acesta a exclus din competența Președintelui RM posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului. Acesta stabilea că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar.

Curtea s-a pronunțat la sesizările deputaților Sergiu Litvinenco, Dinu Plângău și Maria Ciobanu, iar decizia este una definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

„Având în vedere sesizările înregistrate, actele și lucrările dosarului, CC hotărăște: se admit sesizările depuse de Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Se declară neconstituțională”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata