NordNews
Avem ce spune

SIS solicită CNA și PG să examineze acțiunile magistratului Alexei Paniș, care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al CA Chișinău

Reprezentanții Serviciului Informații și Securitate (SIS) au formulat o sesizare către Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Generală (PG) prin care solicită să verifice acțiunile lui Alexei Paniș, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, care, la 31 decembrie 2021, a emis dispoziția prin care a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău și prin care l-a repus pe judecătorul Clima în funcție, scrie zdg.md.

În documentul semnat de către șeful de direcție generală a SIS, Eugeniu Rurac, obținut de ZdG, se menționează că SIS solicită CNA și PG „să investigheze prin prisma eventualei bănuieli rezonabile pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu acțiunile magistratului Alexei Paniș care a dispus repunerea judecătorului Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte al CA Chișinău”.

A fost informat CNA și PG conform competenței de examinare prin prisma eventualei bănuieli rezonabile privind comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 328 aliniat 3 Cod penal, pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către Alexei Paniș, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, manifestate prin adoptarea unei hotărâri judecătorești prin care a dispus cu formă executorie repunerea magistratului Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte al Curții de Apel Chișinău, precum și faptul unei bănuieli rezonabile privind comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 351 aliniat Cod penal pe faptul uzurpării de calități oficiale de către Vladislav Clima, judecător la Curtea de Apel Chișinău, și care, în complicitate cu cetățeanul Alexei Paniș, ce deține funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, precum și alte persoane, a uzurpat calitatea de președinte al Curții de Apel Chișinău în eventualitatea menținerii controlului asupra puterii judecătorești de către anumite grupuri de interes”, se menționează în documentul semnat de către Eugeniu Rurac, șef de direcție generală din cadrul SIS.

doc

 

La 31 decembrie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău.

Ulterior, responsabilii de la Președinție au contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău hotărârea instanței de fond care a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea magistratului Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"