NordNews
Avem ce spune

Sistemul electoral mixt ar putea fi anulat azi în Parlament

Azi ar putea fi anulat sistemul electoral mixt și revenirea la sistemul electoral anterior prin care legislatorii sunt aleși în baza listelor de partid. Proiectul figurează pe ordinea de zi cu numărul 1. Acesta urmează să fie votat în lectura a doua, scrie tv8.md.
Proiectul de lege care prevede modificarea Codului Electoral, cu anularea sistemului electoral mixt în cazul alegerilor parlamentare, a fost votat la data de 11 iunie în primă lectură de către deputații din noua majoritate parlamentară. Documentul prevede revenirea la sistemul electoral anterior prin care legislatorii sunt aleși în baza listelor de partid.
De asemenea, în prima lectură deputații au introdus plafoane în cazul donațiilor care pot fi făcute în campania electorală.  O persoană fizică nu va putea dona o sumă mai mare decât șase salarii medii pe economie, iar agenții economici – sume nu mai mari de 12 salari medii lunare pe economie. În cazul cetățenilor Republicii Moldova cu venituri obținute din afara țării, acest plafon nu poate depăși 3 salarii medii lunare pe economie. Iar funcționarii publici vor putea dona partidelor politice doar sume care constituie cel mult 10% din venitul anual, indicat în declarațiile de avere, dar nu mai mult de șase salarii medii lunare pe economie.
Potrivit modificărilor efectuate de deputați la 11 iunie în Codul Electoral, studenții și elevii vor obține dreptul să voteze în localitatea în care învață, nu acolo unde își au domiciliul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"