NordNews
Avem ce spune

Slusari acuză o serie de ilegalități în plata a 1,4 miliarde de lei către Gazprom: „Spînu a comis o schemă obscură în stilul Plahotniuc”

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, acuză mai multe „ilegalități” comise în procesul de plată a 1,4 miliarde de lei către Gazprom, via compania fiică Moldovagaz. El îl acuză pe vicepremierul Andrei Spînu de „scheme obscure în stilul lui Plahotniuc”, scrie cotidianul.md

Pe pagina sa de Facebook, Slusari susține că „vineri, Guvernul în mare grabă a adoptat o hotărâre, care ar trebui să servească drept paravan pentru transferul celor peste 1,3 mlrd lei către Gazprom, pe care a promis să-i găsească cu orice preț ministrul Spînu”.

Hotărârea pune toată RESPONSABILITATEA pe Agenția Proprietății Publice, care juridic ar trebui să întreprindă următoarele acțiuni CONSECUTIVE:
a) solictarea de la Ministerul Finanțelor a transferării 1,393 mlrd lei către S.A. Energocom;
b) efectuarea emisiunii suplimentare închise de acțiuni în valoare de 1.393 mlrd lei și înregistrarea acesteia în modul stabilit;
c) negocierea și semnarea unui acord de cesiune a creanțelor a ÎS Termoelectrica în valoare de 1,393 mlrd. lei de la Moldova Gaz către Energocom
d) aprobarea acestei tranzacției de proporții la adunarea generală a S.A. Energocom și achitarea sumei respective către Moldova Gaz.
Stimați cetățeni, Vă informez că vineri Energocom a transferat către Moldova Gaz 1,393 mlrd lei cu multiple încălcări ale legislației. Nici juridic, nici tehnic nu era posibil ca APP în 6 ore să respecte toata procedura legală. Mai ales că șeful instituției a fost lipsă până luni.
APP nu a solicitat oficial această sumă de la Ministerul Finanțelor. Evident, nu a fost înregistrată nicio emisiune suplimentară la Energocom. Orice emisiune, conform legislației, are nevoie de aprobarea Comisiei Naționale pentru Piața Financiară, în care, la moment, sunt lipsă 4 din 5 membri ai Consiliului de Administrare.
Vineri nu a avut loc nicio adunare generală a S.A. Energocom, care ar fi trebuit să adopte tranzacția de proporție cu Moldova Gaz. Fără această decizie contractul nu putea fi semnat.
Toată operațiunea cu sustragerea banilor publici în folosul Gazpromului a fost realizată sub controlul manual și cu indicații verbale ale lui Andrei Spânu, fără ca dânsul undeva să pună vreo semnătură. În continuare, APP trebuie să legalizeze cumva această debandadă cu aranjarea documentelor cu data din urmă. Habar nu am cum va fi înregistrată emisiunea cu majorarea capitalului, întrucât acum, în loc de mijloace financiare reale de 1,393 mlrd lei, Energocom urmează să bage în capitalul social o datorie dubioasă a întreprinderii Termoelectrica, cesionată cu încălcarea procedurilor legislative și deocamdată cu termenul incert de rămbursare.
Spuneți-mi, Vă rog, stimați cetățeni, ce are această schemă pripită a lui Andrei Spînu cu statul de drept? Ea mai mult seamănă cu afacerile obscure ale lui Plahotniuc!
”, acuză Alexandru Slusari.

Spînu nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Slusari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"