„În linii mari roada, deși a fost afectată de secetă, va satisface necesitățile consumului intern”, a precizat Ion Chicu.

De celaltă parte, vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari, consideră că premierul operează cu cifre eronate. Acesta susține într-o postare plasată pe pagina sa de facebook că nu poate fi vorba de o recoltă de porumb de 800 mii de tone. „Aproape toți agricultori nu au avut roada de porumb defel în acest an”, menționează deputatul.

Amintim că acum o săptămână premierul a anunțat că Guvernul pregătește un program de asigurare a securității alimentare a Republicii Moldova pentru anul viitor. Unele măsuri ar putea fi implementate începând din această toamnă.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturiii, seceta și înghețurile din primăvara anului 2020 au afectat peste 215 mii de ha de terenuri agricole, în proporție de 25% în regiunea de nord a Republicii Moldova și până la 60-80% în Centru și Sud.

Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură recepționează până la 18 septembrie, curent, dosarele pentru acordarea suportului pentru cei care au avut pierderi la culturile de prima grupă.