NordNews
Avem ce spune

Socialiștii au protestat la Bălți contra deciziei CC privind statutul limbii ruse, fără a respecta măsurile de prevenire a Covid-19

Zeci de oameni au protestat în municipiul Bălți față de hotărârea Curții Contituționale privind statutul limbii ruse. Echipați cu pancarde și steaguri, manifestanții au mărșăluit pe străzi, apoi s-au adunat în centrul localității. La manifestație au participat și mai mulți deputați PSRM, între care și Alexandr Nesterovschi. Fără mască de protecție, acesta a ținut un discurs în fața mulțumii, transmite cotidianul.md.

Și alți manifestanți au fost observați fără mască de protecție. Mai mult, aceștia nu prea au ținut cont de distanța fizică, măsuri privind prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ordinea publică a fost supravegheată de forțele de ordine.

Proteste similare au avut loc ieri și la Ceadîr-Lunga, potrivit unui comunicat de presă al PSRM.

Acum zece zile, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Magistrații au pronunțat hotărârea, după ce au examinat sesizările depuse de către deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Octavian Țîcu.

La sfârșitul anului trecut, PSRM și Partidul „Șor” au votat proiectul cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Voturile au fost date pe fundalul protestelor opoziției.

Legea prevede ca toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat să fi traduse în limba rusă, iar autoritățile să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă, în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"