NordNews
Avem ce spune

Socialiștii, indignați că în Federația Rusă vor fi deschise doar 11 secții de vot: „Ne adresăm cetățenilor să revină și să voteze acasă”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă indignarea profundă față de decizia Guvernului, de a deschide doar 11 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse în ajunul alegerilor parlamentare din țară, se arată într-un comunicat de presă emis de PSRM, scrie UNIMEDIA
Potrivit socialiștilor în cele 11 secții de votare pe care guvernarea Republicii Moldova intenționează să le deschidă în Federația Rusă, vor putea vota nu mai mult de 10% din numărul total al moldovenilor care se află pe teritoriul Rusiei. „Luând în considerație distribuția geografică a acestor secții de votare, putem spune că nu mai mult de 3% dintre moldovenii aflați permanent sau temporar în Federația Rusă, vor putea vota. În același timp, în Statele Unite, Canada și țările din Uniunea Europeană vor putea vota toți cei 100% dintre alegători”, susține PSRM.
Socialiștii afirmă că guvernarea blochează posibilitatea „sutelor de mii de concetățeni care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse, să-și îndeplinească datoria de cetățean și să-și exercite dreptul la vot pentru alegerile parlamentare. Aceasta este o încălcare gravă a drepturilor constituționale ale cetățenilor țării, de a alege și de a fi aleși (articolul 38 din Constituția Republicii Moldova) și de a participa la administrarea treburilor publice nemijlocit, precum şi prin reprezentanţii lor (articolul 39 din Constituția Republicii Moldova). Această circumstanță pune sub semnul întrebării procesul de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare, care va avea loc la 24 februarie 2019, precum și rezultatele acestora”.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va face un recurs împotriva acestei decizii atât în instanțele de judecată naționale, precum și în cele internaționale.
Totodată aceștia îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă să revină acasă de alegeri „să voteze pe teritoriul țării și să se adreseze instanțelor de judecată privind încălcarea gravă a dreptului la vot”.
Amintim că anterior PSRM a propus deschiderea a 100 de secții de vot în Federația Rusă, 100 de secții de vot în Europa de Vest și 30 în Canada și SUA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"