NordNews
Avem ce spune

Socialiștii lui Dodon, implicați în contrabanda cu țigări

● Două firme transnistrene au importat în 2020, fără a plăti taxe, țigări în valoare peste 20.000.000 de dolari

● Țigările se învârt într-un circuit complex – Asia, Orientul Mijlociu și Europa  

● În afacere este implicată și firma unui socialist de la Rezina

Două companii din regiunea transnistreană – Almavis și Tabimport – sunt cele mai mari importatoare de țigări din Moldova. Cele două firme deschise recent au importat aproape aceeași cantitate în Republica Moldova precum marii jucători de pe piața mondială a produselor de tutun – Philip Morris, Japan Tobacco International sau British American Tabacco.

Numai în primele nouă luni ale anului 2020, ianuarie–septembrie, au fost aduse în Moldova peste 3,3 miliarde de țigări, echivalentul a 165 de milioane de pachete de țigarete, conform datelor oferite reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) de către Serviciul Vamal.

Chișinăul închide ochii la această schemă, deși importurile uriașe depășesc de trei ori cererea de piață din Transnistria (Legitimate Market Demand) de 500 de milioane de pachete anual.

Dacă ar fi să raportăm cantitatea de țigări importată în stânga Nistrului la numărul de locuitori (470.000), unei persoane i-ar reveni câte 155 de pachete doar în aceste prime nouă luni ale anului în curs.

În condițiile în care, în medie, un tir are o capacitate de peste 1.000 de cutii cu țigări (50 de cartușe a câte 10 pachete fiecare), în Moldova au intrat peste 330 de tiruri în perioada indicată. Astfel, valoarea totală a țigărilor importate în anul curent este de aproape 50 de milioane de dolari, având în vedere că un tir de țigări costă în medie 150.000 de dolari.

Din totalul de 3,3 miliarde de țigarete aduse în Moldova, circa 1,45 miliarde, echivalentul a 145 de tiruri, au mers numai în regiunea transnistreană. Valoarea acestor transporturi se ridică la circa 22 de milioane de dolari.

Cele două firme, la fel ca toți agenții economici din stânga Nistrului, sunt scutite de taxa pentru dreptul de import și export și, în plus, de taxa pentru poluare. De asemenea, Almavis și Tabimport ignoră legislația vamală a Republicii Moldova, care prevede importul în Transnistria doar a cantităților necesare pentru asigurarea consumului intern.

Cele 72,5 de milioane de pachete țigări, echivalentul a 145 de tiruri, importate în primele nouă luni în regiunea transnistreană, ridică suspiciuni rezonabile privind desfășurarea unor activități de contrabandă și evaziune fiscală din partea celor două firme. Odată aduse țigările în Transnistria, fără a fi declarate, o parte infimă se păstrează pentru consum local, iar cea mai mare parte este introdusă prin contrabandă în Moldova, Ucraina, România, Polonia și alte state ale UE.

De fapt, Almavis și Tabimport sunt succesoarele unei largi scheme de contrabandă de țigări, aplicată de holding-ul transnistrean Sheriff în 2012–2014, documentată într-o amplă operațiune la nivel european de către Europol – „Rețeaua de Est a gulerelor albe”.

Filierele belarusă și chinezească

Mai exact, Almavis și Tabimport aduc țigări din Belarus, China și Hong Kong (via Slovenia). Conform documentelor intrate în posesia reporterilor CIJM, în perioada ianuarie-septembrie, Tabimport a introdus în Transnistria 732 de milioane de țigarete din China și Hong-Kong, în timp ce Almavis a adus 721 de milioane de țigarete din Belarus.

Potrivit unui invoice, firma Almavis a cumpărat, de exemplu, în aprilie 2020, din Belarus 1.800 de cutii, echivalentul a circa 900.000 de pachete de țigări (de 20 țigarete) în valoare de 144.500 de dolari americani. Țigările au fost achiziționate de la fabrica belarusă OAO Grodnenskaya Tabacinaya Fabrika „Neman”.

Țigari importate de Almavis și Tabimport. Foto: CIJM

Almavis a achiziționat mai multe mărci de țigări – NZ, Fast și Portal Silver Power – la prețuri variind între 0,15 și 0,21 cenți per pachet. La rândul său, Tabimport, conform unei alte facturi, a cumpărat din China, prin Slovenia, 1.180 de cutii de țigarete de marca „Ashima Luxury Size” în valoare de 147.500 de dolari.

Omul lui Dodon de la Rezina

Documentele obținute de CIJM arată că serviciile de brokeraj au fost prestate de Broctrimex SRL, firmă fondată de Eleonora Rotari, soția consilierului orășenesc și raional PSRM de la Rezina, Valentin Rotari. În timpul alegerilor locale din octombrie 2019, Rotari a candidat la funcția de primar al orașului Rezina din partea socialiștilor, însă a pierdut cursa electorală în fața contracandidatului său, Simion Tatarov.

Citiți materialul integral pe anticoruptie.md 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"