NordNews
Avem ce spune

Socialiștii pun mână și pe întreprinderea „Barza Albă” din Bălți. Cine va fi noul director general interimar

Socialiștii pun mâna și pe Societatea pe Acțiuni „Barza Albă”, unul dintre cei mai mari producători de divin di republică. După decesul directorului general al întreprinderii, interimatul ar urma să fie asigurat de deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandr Usatîi. Anunțul a fost făcut de consilierul municipal din Bălți, Sergiu Burlacu, care face referire la niște informații din cadrul Agenția Proprietății Publice. Alesul local crede că socialiștii vor să scoată bani grei din această întreprindere pentru a-și finanța campania electorală.

Societatea pe Acțiuni „Barza Albă” trece sub cheremul socialiștilor. Din informațiile primite din partea unor oameni de încredere din cadrul APP, urmează să fie numit un director interimar, fără a fi organiza un concurs. Prin intermediul fondatorului (Consiliul de Administrare) aștia numesc un interimar, și ghiciți pe cine? Este vorba de deputatul socialist, Alexandr Usatîi, un om care de mulți ani de zile stă la cârma instituțiilor din Bălți. A fost și viceprimar pe perioada comuniștilor, acum ca să-l răsplătească, probabil, pentru că nu va ajunge în următorul Parlament, îi dau o instituție strategică și extraordinar de profitabilă. Este îngrijorător că astfel de instituții trec la cheremul socialiștilor. Este îngrijorător și faptul că am primit informații și există bănuieli rezonabile să credem că prin numirea acestui socialist în funcția de șef-interimar a SA „Barza Albă” se vor scoate cu greu bani din această instituție pentru a le finanța campania lor electorală.

Sergiu Burlacu a menționat că, pe ultima sută de metri, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova pun mâna pe toate instituțiile strategice din țară. Tot potrivit lui, și Parcul Industrial „Răut” ar urma să fie condus de un socialist. Este vorba despre un consilier al deputatului Alexandr Nesterovschi.

„Socialiștii pun mâna pe toate instituțiile statului, pe toate întreprinderile importante și strategice din Republica Moldova.  După „FEE-Nord” a urmat „RED-NORD”, după care tatăl conducătorului de la „RED-NORD” a ajuns să conducă oficiul Cancelariei de Stat din Bălți, tot un socialist. Vreau să atenționez că încă o instituție vrea să fie transferată către cheremul socialiștilor. Este vorba despre Parcul Industrial „Răut”. Actualul director, care a fost numit prin concurs, a trecut în concediu de paternitate, iar socialiștii prin intermediul Consiliului de Administrare își numesc un apropiat dânșilor, un fost democrat, astăzi deja socialist. Unii spun că este vorba de un consilier al deputatului socialist din Bălți, Alexandr Nesterovschi. Acesta va fi numit director interimar la Parcul Industrial „Răut” pentru a controla instituțiile care activează pe teritoriul acestui Parc. Este îngrijorător că socialiștii pe ultima sută de metri pun mâna pe toate instituțiile strategice pentru a manipula cu opinia publică, dar și pentru a-și face bani pentru campania electorală. ”

Potrivit unor surse avizate din cadrul Agenției Proprietăți Publice (APP), funcția de director general la „Barza Albă” este una râvnită, compania fiind una foarte profitabilă.

Pe parcursul anului trecut, compania „Barza Albă” a înregistrat un profit net de 3,5 milioane de lei, dintre care conform legii 50 % rămân la fabrică, iar 50 % se achită dividende. Compania pe parcursul ultimelor două luni a înregistrat vânzări practic duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar în anul 2020 compania a avut vânzări nete în jur de 34 milioane de lei. Au apărut piețe noi de desfacere. E și normal că funcția de director e una dorită.


Alexandr Usatîi a declarat pentru NordNews că nu este la curent despre numirea sa în funcția de director general interimar la întreprinderii „Barza Albă”. Totuși, el a menționat că în aceste informații există și un pic de adevăr, fără a face careva precizări.

„Eu nu dețin astfel de informații. Cu excepția unor zvonuri, nu am alte informații oficiale. Probabil că există un pic de adevăr, odată ce jurnaliștii dețin astfel de informații. Eu cred că jurnaliștii, înainte de a pune întrebări, se informează din surse demne de încredere și nu din ceea ce se spune pe stradă sau la piață.”

ALEXANDR USATÎI

Alexandr Usatîi și-a început cariera politică în anul 2003, când în urma alegerilor locale, a devenit consilier municipal la Bălți din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). După alegerile locale din 2007, Usatîi a fost propus de către fracțiunea PCRM din Consiliul Municipal Bălți la funcția de viceprimar, funcție pe care o păstrează până în 2015. Ulterior, a aderat la PSRM, formațiune condusă la acel moment de Igor Dodon și a devenit președintele Organizației teritoriale Bălți a PSRM.

În mai 2018, Alexandr Usatîi a fost candidatul socialiștilor la funcția de primar al mun. Bălți, însă a fost devansat de reprezentantul Partidului Nostru, Nicolai Grigorișin, care a câștigat în primul tur de scrutin. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a candidat în Circumscripția nr. 9 – mun. Bălți și a ieșit învingător, fapt ce i-a asigurat un loc în fracțiunea PSRM din legislativul de la Chișinău.

Pentru anul 2020, deputatul socialist a declarat la ANI un salariu de 201 de mii de lei. În declarația de avere și interese personale, Usatîi a inclus două apartamente și un garaj. În același timp, el a menționat că, doar un apartament cu suprafața de 52,8 m.p., dobândit în anul 2007 contra sumei de 137 de mii de lei, îi aparține în totalitate. Alesul poporului a dobândit în anul 2020 o mașină de marca Toyota Auris, fabricată în anul 2015, contra sumei de 150 de mii de lei. Pe lângă aceasta, mai are o mașină de marca Ford Escort 1988, dobândită în anul 2003 contra sumei de 10 mii de lei.


S.A. „Barza Albă” numără aproape 150 de angajați. Aceasta dispune de un potențial de producere performant și un portofoliu reprezentativ de divinuri înnobilate la butoi de la 3 pînă la 50 ani. Compania colaborează cu cei mai buni distribuitori, iar piața de desfacere se extinde din Australia pînă în SUA, incluzînd așa țări ca România, Israel, China, țările Baltice, Cehia, Germania și întreg teritoriul CSI, Kazakstan, Kîrgîstan.

Citiți și:

DOC | Pentru a-l așeza pe Gramma în fotoliul de director al „FEE-Nord”, PSRM este gata să schimbe și Biblia

Concurs de ochii lumii. PSRM vrea să-și instaleze un director la „RED-Nord”

DOC// Fără surprize: Socialiștii au pus mâna și pe Întreprinderea de Stat „RED-Nord”

 

 

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"