Șomerii bălțeni, care beneficiază de ajutor social, sunt îndemnați să lucreze în în folosul comunități. Ei urmează să execute lucrări care nu necesită calificare profesională în mai multe întreprinderi municipale din Bălți.
Acest fapt este în conformitate cu dispoziția primarului Nicolai Grigorișin din 19.07.2019, decizie care prevede organizarea activităților în interes comunitar de către șomerii din familiile beneficiare de ajutor social, înregistrate la Direcția ocuparea forței de muncă din municipiul Bălți, conform listelor prezentate lunar de către Direcția Asistență Socială si Protecția Familiei. În aceste liste vor fi indicate și numărul de ore de lucrări în interesul comunității, pe care urmează să le presteze șomerul din familia respectivă.
Potrivit șefei Direcției Asistență Scială și Protecția Familiei, Veronica Munteanu, numărul persoanelor care beneficiază lunar de ajutor social este unul fluctuant, însă se va reuși calcularea cu exactitate a orelor pe care acestea urmează să realizeze în interes comunitar: „Numărul și persoanele care beneficiază de ajutor social diferă în fiecare lună. Astfel, pentru luna iunie 38 de persoane au primit ajutor social, care variază între 316 și 4 000 de lei. La începutul lunii august, când se vor procesa listele beneficiarilor de ajutor social, o să avem informații din sistem și vom afla câte persoane urmează să presteze utilități de interes comunitar. Beneficiarii sunt obligați să efectueze aceste servicii, doar că proporțional conform cuantumului ajutorului social, în dependență de mărimea ajutorului.”
Aceștea vor fi obligați să presteze lunar servicii în mai multe întreprinderi municipale: „Direcția Reparații și Construcții”; „Amenajarea teritoriului și Spații Verzi”; „Gospodăria Locativ Comunală”; Direcția Învăţământ, Tineret şi Sport, Bălți; instituțiile publice din sfera socială și instituțiile de cultură.
Astfel, șomerii vor putea presta lurcări precum: crearea zonelor verzi; plantarea puieților și alte lucrări de îngrijire a acestora; cosirea ierbii; activități de deszăpezire; participarea la acțiunile de protecție a mediului înconjurător; amenajarea si curățarea teritoriilor de menire socială, culturală și sportivă din municipiu; lucrări pentru întreținerea fondului locativ și a obiectelor de menire socială, culturală și sportivă, activități auxiliare la salubrizarea străzilor, parcurilor și a terenurilor aferente instituțiilor publice din mun. Bălți și instituțiilor medicale; îngrijirea monumentelor, mormintelor, etc; activități auxiliare ce țin de amenajarea municipiului Bălți pentru sărbătorile oficiale.
Unele întreprinderi municipale înregistrează o insuficiență de cadre de muncă: „Amenajarea teritoriului și Spații Verzi”- 5 persoane, Î.M. „Gospodăria Locativ Comunală” – 4 persoane etc.
Ilie Chițac șeful Direcției ocupare forță de muncă din municipiul Bălți, susține că la întreprinderile și instituțiile din municipiu există peste 2000 de locuri vacante: „La momentul de față sunt înregistrați 445 de șomeri, dintre care 74 sunt angajați în câmpul muncii. Cu toate acestea, de la începutul anului în Bălți există 2 223 de locuri vacante.”
În 1918, în Republlica Molodva au fost înregistrați, conform datelor Biroului Internaţional al Muncii, 38,4 mii, numărul lor fiind în descreștere comparativ cu nivelul anului 2017 – 51,6 mii. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbații – 58,4% din numărul total de șomeri şi persoanele din mediul urban – 65,6%.
Șomerii din Bălți, care beneficază de ajutor social, urmează să lucreze în folosul comunității
