NordNews
Avem ce spune

SONDAJ / Aproape 50% din populație susține integrarea R. Moldova în UE. Ce partide ar ajunge în Legislativ dacă duminică ar avea loc alegeri?

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei partide. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate –  cu 36% din voturi, Partidul Socialiștilor – 19% și Partidul Politic Șor – 15%. Datele se conțin într-un studiu social-politic și referitor la mediul de afaceri, realizat de Magenta Consulting la comanda Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), scrie IPN.md

Într-o conferință de presă, directorul Magenta Consulting, Dumitru Slonovschi, a declarat că studiul a fost realizat pe un eșantion de 1 421 de respondenți în perioada 11 ianuarie -6 februarie. Marja de eroarea este de ± 3%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale în municipiul Chișinău, actualul primar Ion Ceban ar obține majoritatea voturilor.

Cele mai des menționate probleme de ordin economic de către respondenți sunt: creșterea prețurilor, veniturile mici, lipsa locurilor de muncă, sărăcia. Creșterea prețurilor a fost menționată de majoritatea respondenților – 62%. 13% consideră că în prezent cea mai importantă problemă pentru Moldova este războiul din Ucraina, iar 12% – guvernarea rea.

Întrebați cine sau ce fenomene se fac vinovate de problemele actuale, cele mai frecvent menționate au fost: guvernarea actuală (56%), politicienii care nu se gândesc la popor (29%), corupția (29%) și lucrul guvernării precedente (23%).

Dumitru Slonovschi a menționată că respondenții au fost întrebați și despre direcția de dezvoltare în care trebuie să meargă Republica Moldova. Aproape jumătate din populație consideră că statul trebuie să adere la Uniunea Europeană. Totodată, 34% au răspuns că „trebuie să aibă relații mai apropiate cu Rusia”. 18% nu au răspuns sau nu știu.

De asemenea, 34% dintre respondenți sunt pentru unirea Republicii Moldova cu România.

În aceeași conferință a fost prezentat un alt studiu, care se referă la companiile din Republica Moldova. 32% dintre companiile intervievate au declarat că cifra de afacere a scăzut în anul 2022, comparativ cu anul 2021, iar în cazul a 45% – cifra de afacere a crescut în ultimul an de activitate.

Majoritatea companiilor au avut în ultimii doi ani ca și principală sursă de finanțare pentru afacere capitalul propriu (61%) sau economiile personale și ajutorul din partea cunoscuților (28%). Pentru 9% dintre companii principala sursă de finanțare au fost proiectele investiționale sau granturile. 14% dintre companii au accesat și au beneficiat în ultimii doi ani de granturi sau proiecte investiționale.

Prezent la conferință, Raimar Wagner, directorul Oficiului pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, a declarat că întreprinderile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a unei economii.

„Am vrut să vedem în ce mod și care sunt problemele pentru ca, eventual, să trimitem aceste date către toți actorii relevanți din piață: asociații profesionale, dar și actorii statalii. Și aceasta pentru ca următoarele politici publice să se bazeze, poate, și pe datele pe care le-am colectat. Am văzut că e o problemă de finanțare, e problemă de informare mai mult. Bani există în piață, dar firmele poate nu știu cum să acceseze”, a notat Raimar Wagner.

„Cred că aceste date socio-politice sunt destul de importante pentru a vedea unde ne aflăm și ce gândește societatea. Oamenii pot fi și manipulați, dar pe de altă parte există niște nemulțumiri care sunt foarte reale vizavi de performanța de guvernare”, a mai spus Raimar Wagner.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"