NordNews
Avem ce spune

Spania: Cinci lideri separatişti catalani, eliberaţi din închisoare pentru a depune jurământul în noul parlament

Parlamentul spaniol rezultat în urma alegerilor din 28 aprilie s-a reunit marţi în sesiune plenară la ora 08:00 GMT, la reuniune participând cinci lideri separatişti catalani, care au fost eliberaţi din închisoare pentru a putea depune jurământul, şi un important contingent de aleşi de extrema dreaptă, potrivit agerpres.ro.
Încarceraţi într-un penitenciar nu departe de Madrid, separatiştii catalani Oriol Junqueras, Jordi Sanchez, Jordi Turull, Josep Rull şi Raül Romeva au fost eliberaţi pentru câteva ore pentru a-şi putea prelua oficial mandatul de deputat în noul legislativ, primii patru în Camera Deputaţilor şi ultimul în Senat.
Ei trebuie să depună jurământul, la fel ca restul deputaţilor pe Constituţia spaniolă, chiar dacă sunt acuzaţi că au încălcat prevederile Legii fundamentale în calea lor spre independenţă.
Totuşi, cei cinci deputaţi catalani s-ar putea vedea rapid suspendaţi în ambele camere ale parlamentului de la Madrid în condiţiile în care sunt în prezent judecaţi pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017.
După alegerile câştigate de către socialiştii şefului guvernului în exerciţiu Pedro Sanchez, în Camera Deputaţilor au intrat şi 24 de deputaţi ai partidului Vox, care a reactivat extrema dreaptă într-o ţară unde aceasta nu avea o poziţie importantă după moartea dictatorului Franco în 1975.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"