NordNews
Avem ce spune

Spărgeau conturi pe Odnoklassniki pentru 3000 de lei

Doi persoane din Chișinău sunt cercetate penal, după ce au accesat neautorizat conturi pe Gmail, dar și pe rețeaua de socializarăp rusă Odnoklassniki pentru bani. Din această „afacere”, aceștia ar fi obținut în patru ani aproximativ 5 milioane de lei, informează PG într-un comunicat remis presei, scrie deschide.md.
Piotrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, este vorba despre un tânăr în vârstă de 19 ani și un bărbat în vârstă de 49 ani, a căror activitate ilicită a fost documentată de oamenii legii pentru o perioadă de aproape un an.
„Aceștia acționau prin atacuri informatice de tip ,,phishing”, adică întâi transmiteau o adresă electronică în cutia poștală sau pe contul reţelei de socializare a victimei. După accesarea de către victime a adresei primite, bănuiții le aflau  datele de intrare în cont, secretele comerciale, datele bancare, precum și intrau în posesia imaginilor personale şi intime ale victimelor. Oamenii legii au constatat că bănuiții ofereau serviciile ilegale din anul 2016 și până în prezent, prin intermediul forumurilor închise, precum și website-urilor specializate în primirea comenzilor de acest gen”, se arată în comunicat.
Pentru spargerea cutiei poștale ,,Gmail”, bănuiții încasau circa  50 mii ruble rusești, echivalentul a 13.700 lei, iar pentru spargerea conturilor de socializare „Odnoclassniki” –  aproximativ 3.000 lei. Mijloacele bănești erau achitate de comanditari prin intermediul sistemelor de plăți online. Venitul ilegal obținut de suspecți, în perioada de patru ani, se estimează la circa 5.000.000 lei.
În rezultatul perchezițiilor, la domiciliile bănuiților au fost depistate și confiscate calculatoare, telefoane mobile și dispozitive de stocare a informației.
Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru comiterea infracțiunii de ,,acces ilegal la informaţia computerizată” și ,,fraudă informatică” în proporții deosebit de mari. Cauza a fost inițiată urmare a unei plângeri depuse de un administrator al unei companii din Rusia, care ar fi devenit victima unui atac din partea acestora.
Dacă vinovăția bănuiților va fi dovedită în instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 9 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata