NordNews
Avem ce spune

Spray-uri, plasturi, gume, dispozitive electronice. Ce sunt și cum funcționează alternativele de livrare a nicotinei?

Atunci când un fumător se lasă de fumat, una dintre principalele dificultăți peste care trebuie să treacă este dependența de nicotină. Sub formă de gume de mestecat, plasturi, pastile, inhalatoare sau spray-uri, înlocuitorii de nicotină furnizează această substanță care se găsește în mod natural în tutun. Indiferent de forma pe care o iau, alternativele sunt concepute pentru a suplini lipsa nicotinei fără a expune plămânii la cele peste 6000 de substanțe toxice inhalate în timpul fumatului, scrie timpul.md.

În pofida preconcepțiilor, chiar dacă nu este lipsită de riscuri, nu nicotina este responsabilă de bolile legate de fumat, ci fumul și gudronul, care sunt produse în timpul arderii tutunului. Tocmai din acest motiv, unul din tratamente împotriva dependenței de fumat este substituția nicotinică prin medicamente sau produse care ar putea livra nicotină într-un mod mai puțin dăunător pentru sănătate. Mai jos, vă prezentăm câteva dintre ele.

Plasture. Un bandaj adeziv care nu prea se deosebește de unul obișnuit, dar care eliberează nicotina într-un mod regulat și prelungit, reducând necesitatea de a fuma. Acesta este rolul plasturelui cu nicotină, care odată aplicat pe piele difuzează încet substanța. Plasturele poate fi purtat timp de 16 sau 24 de ore și este disponibil în diferite doze de nicotină.

Gumă de mestecat cu nicotină are rolul de a satisface nevoia bruscă de a fuma sau pentru a preveni o situație riscantă, cum ar fi o întâlnire cu prietenii care sunt fumători. Gumele furnizează nicotină foarte repede, între 3 și 5 minute, la fel ca pastilele dizolvabile.

Spray nazal cu nicotină este un produs mai puțin obișnuit, care se prezintă sub forma unui lichid ce este pulverizat în nas. Fiecare doză reprezintă două pulverizări, câte una în fiecare nară. Un principiu asemănător de funcționare îl are și spray-ul bucal.

Toate aceste metode ar trebui să fie însoțite de un sprijin comportamental al unui specialist pentru a evita supradozarea cu nicotină, care poate fi periculoasă pentru sănătate.

Majoritatea studiilor arată că produsele de înlocuire a nicotinei dublează rata de abstinență de la fumat după șase luni. Ratele de succes ale utilizatorilor acestora au fost comparate cu cele ale persoanelor care nu le-au folosit. Rezultatul: la un an după ce au renunțat la fumat, 18% dintre fumătorii care au utilizat substituția nicotinică erau abstinenți, față de 10% în grupul celor care nu o foloseau. Totuși, 80% dintre persoanele care au folosit asemenea produse încep să fumeze din nou în primul an de la renunțare.

Totodată, aceste produse s-au dovedit a fi mai puțin eficiente pentru cei care se confruntă cu necesitatea compulsivă de a fuma și care nu vor să renunțe la însuși ritualul de inhalare a fumului.

Din acest motiv, în multe țări sunt populare dispozitivele electronice de livrare a nicotinei precum țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului. Aceste gadgeturi oferă consumatorilor o experiență similară cu fumatul, însă, la fel exclude procesul de ardere a tutunului.

Un studiu realizat de cercetătorii grupului Cochrane Tobacco Addiction din cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății de la Universitatea Oxford a demonstrat că din 100 de persoane care folosesc țigările electronice pentru a renunța la fumat, 10 ar putea reuși acest lucru. În comparație, 6 persoane din 100 ar renunța la acest obicei în urma terapiei de substituție nicotinică, iar 4 din 100, în cazul în care ar urma terapia comportamentală.

Țigările electronice sunt dispozitive care produc vapori ce conțin de cele mai dese ori nicotină și pe care utilizatorii îi inhalează.

Principiul de funcționare a dispozitivelor de încălzire a tutunului derivă din însăși denumirea lor. Acestea încălzesc tutunul până la 350°C, pentru a evita arderea. Combustia este toxică întrucât presupune formarea gudron, monoxid de carbon, precum și a circa 100 de substanțe cancerigene.

Pe de altă parte, unele studii sugerează că aerosolul emis de țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului ar conține cu 95 la sută mai puține substanțe nocive, întrucât aceste produse elimină arderea din ecuație. Totuși, cercetătorii rămân prudenți și subliniază că aceste dispozitive nu sunt lipsite de riscuri, iar folosirea lor nu este recomandată tinerilor, femeilor însărcinate și celor care nu au fumat vreodată.

Studiile arată că puțini oameni înțeleg riscurile pentru sănătate ale fumatului. Cu toate acestea, atunci când fumătorii devin conștienți de pericolele pe care le prezintă acesta, majoritatea doresc să renunțe. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fără sprijin, doar 4% dintre fumătorii care vor să renunțe la fumat vor reuși să scape de acest obicei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata