NordNews
Avem ce spune

Stare de urgență în sănătate publică, instituită la Bălți și în mai multe raioane din țară

Luni, 28 septembrie 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis instituirea, începând cu 1 octombrie 2020, stare de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, scrie cotidianul.md.

Decizia CNESP vine ca urmare a analizei evoluției situației epidemiologice. „CNESP constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării”, se arată în documentul Comisiei.

Decizia a fost adoptată în scopul sporirii randamentului măsurilor aplicate de prevenire și control a infecției COVID-19, precum și a eficienței gestionării resurselor.

Astfel, începând cu 1 octombrie 2020, se instituie stare de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, conform Anexei nr. 1, în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, prezentați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

De asemenea, măsurile de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi ajustate (înăsprite sau relaxate) și coordonate în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Măsurile de sănătate publică vor fi ajustate periodic în funcție de situația epidemiologică.

Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale:

Amintim că la data de  24 septembrie 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a ajustat criteriile pentru aprecierea situației epidemiologice și racordarea acestora la metodologiile aplicate la nivel internațional.

Astfel, la nivel teritorial vor fi atribuite gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului COVID-19, în dependență de mai mulți indicatori, care vor fi calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata