NordNews
Avem ce spune

Starea de alertă pe teritoriul României, prelungită. Măsurile privind intrarea, şederea şi tranzitarea României

Ambasada României în Republica Moldova informează că, începând cu data de 14 decembrie 2020, se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României, transmite tvrmoldova.md. 

Misiunea dilplomatică informează asupra condiţiilor de intrare, şedere şi tranzitare a României, în contextul prelungirii stării de alertă.

1. Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie, din care una română)
• Vi se permite intrarea în România, cu exceptare de la carantină, cu condiţia să nu vă fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone/ţări cu risc epidemiologic ridicat (Republica Moldova nu se află pe această listă).

2. Cetăţenii străini care se află pe teritoriul Republicii Moldova
• Eliminarea Republicii Moldova din Lista ţărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat nu modifică condiţiile de intrare în România.
• Vi se permite intrarea în România doar dacă vă încadraţi în excepţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. Veţi fi exceptaţi de la carantină dacă veniţi din Republica Moldova, cu condiţia ca, înaintea sosirii în România, să nu vă fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone/ţări cu risc epidemiologic ridicat.
• Dacă în ultimele 14 zile v-aţi aflat pe teritoriul uneia sau mai multor ţări din Lista ţărilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat, puteţi fi exceptaţi, şi în acest caz, de la măsura carantinei, cu condiţia să vă încadraţi în excepţiile prevăzute de legislaţie.
• Excepţia de la măsura carantinei se aplică şi persoanelor care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional. Testele trebuie efectuate de către laboratoare autorizate, iar rezultatele să conţină datele de identificare ale dvs.
• Pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică – în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative, cu prezentarea testului COVID-19, realizat în condiţiile de mai sus. Suspendarea se dispune prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcţia de Sănătate Publică teritorială.

3. Tranzitul
• Toate persoanele care tranzitează România şi nu prezintă simptomatologie specifică infecţiei cu noul coronavirus, indiferent de ţara de provenienţă sau destinaţie, sunt exceptate de la măsura carantinei.
• Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat  şi esenţial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în ţara de destinaţie. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de şedere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/destinaţie (viză, permis de şedere, carte de rezidenţă etc.).
• Tranzitul trebuie să fie realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens (informaţii concrete vor fi oferite de către Poliţia de Frontieră).

4. Resurse legislative
• Intrarea în România: HG nr. 1.065 din 11 decembrie 2020, Anexa 3 art.2 alin.(1) pct.3
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/235076
• Excepţii de la carantină: Hotărârile CNSU nr. 48, 49 şi 54
https://stirioficiale.ro/…/hotarare-nr-48-din-08-10…
https://stirioficiale.ro/…/hotarare-nr-49-din-13-10…
https://gov.ro/…/pag…/Hotararea_CNSU_nr._54_si_anexe.pdf
• Lista statelor pentru care se impune carantina
file:///C:/Users/RaduB/Downloads/Hotarare-CNSU-nr.-58-din-10.12.2020-si-anexe%20(1).pdf (ultima pagină)
Ambasada recomandă tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale (https://stirioficiale.ro/informatii) cu privire la intrarea şi şederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei, tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei şi refuzarea intrării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"