
Încă 45 de zile de stare de urgență în Republica Moldova. Pentru asta au votat astăzi 59 de deputați. Contra au votat șapte deputați BCS, doi de la Partidul „ȘOR”, iar nouă parlamentari nu și-au exprimat votul. Starea de urgență urmează a fi instituită de vineri, 24 iunie. Necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.
„Prelungirea războiului și incertitudinea privind evenimentele care vor urma, alimentează situația de criză în domeniul energetic și în domeniul gestionării crizei refugiaților afectează de asemenea, infrastructura, conexiunile comerciale și lanțul logistic, fiind necesară reevaluarea soluțiilor care să consolideze procesele se de importanță vitală. Luând în considerare faptul că prognozele la dispoziție nu indică încetarea războiului și nici atenuarea riscurilor de securitate în regiune, inclusiv de ordin economic și energetic, considerăm justificată solicitarea cu care am avenit în Parlament de prelungire a stării de urgență începând cu 24 iunie”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.
Șefa Cabinetului de miniștri a fost bombardată cu întrebări din partea deputaților BCS, care nu găsesc oportună prelungirea stării de urgență în Republica Moldova.
Nici deputații PP Șor nu sprijină prelungirea stării de urgență în țară și consideră că această măsură ar reprezenta un abuz de putere.
„Nu mi-am închipuit că o sa fie așa un război la hotarele Republicii Moldova, cu așa consecințe absolut dezastruoase. Ne rugăm în fiecare zi ca acest război să se termine și sa nu fim nevoiți pentru a convoca Comisia pentru Situații Excepționale pentru a rezolva problemele cauzate de acest război”, a mai spus Gavrilița.
Premierul a mai precizat că Republica Moldova este cea mai afectată țară, după Ucraina, ca urmare a războiului.