NordNews
Avem ce spune

Start discuțiilor publice în comunități privind dreptul adolescenților la educație pentru sănătate

În 22 de localități din raioanele Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și municipiul Chișinău vor fi desfășurate discuții publice comunitare despre dreptul adolescenților și tinerilor la educație pentru sănătate. Scopul discuțiilor este de a sensibiliza comunitatea față de riscurile de sănătate ale adolescenților și a spori cererea față de disciplina opțională “Educație pentru sănătate” în școli.

Educația pentru sănătate se predă elevilor în baza solicitării. În anul de studii 2017 – 2018 peste 23, 000 de adolescenți au solicitat să învețe această disciplină, ceea ce constituie doar 7% din numărul total de adolescenți care au nevoie de astfel de informații.

În Republica Moldova locuiesc peste 330, 000 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani, adică 12% din populația țării. Mulți dintre ei se confruntă cu riscuri de sănătate. Anual, peste 2,400 de fete rămân însărcinate neplanificat. Fiecare al zece-lea avort este efectuat de o fată de 15-19 ani, iar incidența infecțiilor cu transmitere sexuală este una dintre cele mai mari din Europa de Est.
 

Începând cu luna noiembrie 2017, UNFPA și MECC realizează prevederile unui Memorandum  de colaborare, pentru a promova educația pentru sănătate în școli. În acest sens este în proces de revizuire curriculumul la Educația pentru sănătate, care va include informație adecvată vârstei, sensibilă la gen și la mediul cultural și va fi pilotat în cele 22 de localități ale proiectului.

 

Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor” realizat de Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), cu sprijinul Ambasadei Olandei și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, Rețeaua Tinerilor  Educatori de la Egal la Egal „Y-PEER”, AO “Parteneriate pentru Fiecare Copil” și Centrul Educațional „Pro Didactica”.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"