NordNews
Avem ce spune

Start negocierilor ,,complicate” la Geneva. Expert: Discuțiile trebuiau anulate, nu vor aduce nimic bun, fac jocul lui Putin

SUA și Rusia încep, luni, la Geneva, negocieri pentru dezamorsarea crizei legate de Ucraina, dar așteptările sunt destul de rezervate, dacă nu chiar pesimiste. Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe și cel care conduce delegația Moscovei, a avut duminică seara o întâlnire de tatonare a terenului cu omoloaga sa de la Washington, Wendy Sherman, iar după o cină de lucru de două ore a declarat că discuțiile au fost „complicate”, informează digi24.ro 

Politologul Valentin Naumescu, a declarat că nu are așteptări pozitive și nu este prea optimist în privința negocierilor din această săptămână. În opinia sa, după intervenția trupelor ruse în Kazahstan, ar fi fost un prilej „bun, normal și logic” ca aceste negocieri să fie anulate, pentru că „nu vor aduce nimic bun pentru noi și nu au ce să aducă atât timp cât e vorba despre un set de condiții, numite garanții de securitate, pe care le pretinde un regim agresor”, a spus profesorul Naumescu. El crede că eșecul previzibil al acestor negocieri nu va face decât să ofere un argument în plus Moscovei ca să invadeze estul Ucrainei.

Ce va urma după negocieri?

După aceste negocieri, foarte probabil că președintele Putin își va fi îndeplinit strategia pe care o avea înainte – aceea de a încerca, de a pretinde să arate opiniei publice internaționale: Iată, eu am încercat, am fost de acord cu negocierile, am făcut partenerilor, colegilor noștri americani, un set de propuneri, nu au fost de acord cu nimic, în schimb ne cer numai nouă să renunțăm, unilateral (cum am văzut în comunicatul Ministerului de Externe rus), la pregătirile noastre militare, în condițiile acestea este clar că cei care sunt rău-voitori sunt americanii – spune profesorul Valentin Naumescu.

Pe fondul acestui discurs revendicativ, eu nu exclud – sigur, nu o dorim, dar nu putem exclude – varianta unui anumit tip de intervenție militară a Federației Ruse asupra Ucrainei. Chiar dacă, să zicem, va fi limitată și se va rezuma doar la regiunile separatiste Donețk și Luhansk, pe care oricum Ucraina nu le mai administrează din 2014, dar oricum și aceasta este o invazie, este o agresiune asupra unui stat suveran și ne putem aștepta ca Statele Unite și țările occidentale să pună în aplicare acel plan de sancțiuni de o severitate ieșită din comun de care se vorbește de câteva săptămâni”, a conchis profesorul Valentin Naumescu. (Vezi VIDEO aici)

Ce sancțiuni pândesc Rusia și ce spune Vladimir Putin

Occidentul şi Kievul acuză Rusia că a adus echipament militar și zeci de mii de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unei posibile invazii şi l-au ameninţat pe Vladimir Putin cu sancţiuni fără precedent, dacă va ataca din nou Ucraina.

Aceste sancţiuni ar putea ajunge până la a exclude Rusia din sistemul financiar internaţional ori a împiedica intrarea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2, dorit de Kremlin.

Obiectivul occidentalilor este de a se arăta mai hotărâţi decât în 2014, când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea fără ca alianţa americano-europeană să reuşească să oprească agresiunea.

Preşedintele Vladimir Putin, care a discutat telefonic de două ori cu omologul său american, Joe Biden, de la începutul acestei noi crize, a avertizat că noile sancţiuni ar fi o „greşeală colosală” şi a ameninţat cu un răspuns „militar şi tehnic” în cazul menţinerii „liniei agresive foarte clare” a rivalilor săi.

Kremlinul susţine că Occidentul provoacă Rusia prin staţionarea de militari pe flancul estic şi prin înarmarea soldaţilor ucraineni care luptă împotriva separatiştilor pro-ruşi în Donbas, în estul Ucrainei.

Prin urmare, Vladimir Putin solicită un tratat major care să prevadă excluderea aderării Ucrainei la NATO, precum şi retragerea soldaţilor americani din cele mai estice ţări ale Alianţei Nord-Atlantice.

Cum văd lucrurile americanii

Dar americanii au dat asigurări că nu vor să-şi reducă trupele din Polonia sau din ţările baltice şi ameninţă că le vor întări, dacă ruşii trec la ofensivă.

Riscul unui nou conflict este real”, a avertizat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cu siguranţă face parte din strategia lor să vină cu o listă de cereri absolut inadmisibile şi apoi să susţină că cealaltă parte nu joacă jocul şi să folosească asta ca o justificare pentru o agresiune”, a spus Antony Blinken, conștient de jocul Kremlinului.

John Herbst, fost ambasador american în Ucraina, consideră că desfăşurarea militară rusă este o „cacealma uriaşă” a lui Vladimir Putin pentru a câştiga concesii.

Atât timp cât administraţia Biden rămâne cel puţin la fel de fermă ca în prezent ar trebui să fie suficient pentru a-l împiedica pe Putin să invadeze Ucraina, dar nu exclud o operaţiune mai limitată”, a spus expertul grupului de reflecţie Atlantic Council.

Dincolo de criza ucraineană, Washingtonul speră să profite de discuţii pentru a aduce pe drumul cel bun relaţiile americano-ruse, care sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, și poate să obţină anumite progrese în alte dosare, cum ar fi dezarmarea.

Pe de altă parte, de la Paris la Berlin, trecând prin Bruxelles, apelurile s-au înmulţit pentru a face un loc real la masa negocierilor și pentru ţările vechiului continent, în special pentru Uniunea Europeană, în faţa Kremlinului care pare să dorească să privilegieze discuţiile bilaterale ruso-americane.

În cele din urmă, scrie AFP, este un test pentru Statele Unite conduse de Joe Biden care, în ciuda promisiunilor de solidaritate, şi-a iritat aliaţii europeni dând impresia că merge singur în privinţa Afganistanului sau a strategiei anti-China.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"