NordNews
Avem ce spune

Statistici false ale pandemiei în Moldova. Doi foști miniștri ai Sănătății fac dezvăluiri

Ruxandra Glavan, ex-ministru al sănătăţii în Guvernul condus de Pavel Filip şi Ala Nemerenco, ex-ministru al Sănătăţii în guvernul Maiei Sandu, susţin că autorităţile de la Chişinău nu prezintă cetăţenilor adevărata statistică cu privire la numărul persoanelor infectate cu COVID-19. Mai mult decât atât, acestea afirmă că autorităţile au greşit atunci când au decis doar testarea cetăţenilor care aveau simptome, notează IPN

„Pentru mine a devenit din ce în ce mai clar că statisticile care ne-au fost prezentate nu corespund realităţii. Nu mă apuc să spun că a fost o rea intenţie, dar din toate informaţiile pe care le deţin în urma discuţiilor mele cu medicii îmi fac o concluzie ca tot ceea ce se raportează ca număr de cazuri confirmate, ca număr de decese din cauza COVID zilnic Chişinău nu reprezintă adevărata statistică”, a declarant Ruxandra Glavan în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.
Ruxanda Glavan susţine că există foarte multe cazuri în care rezultatele sunt fie fals-pozitive, fie fals negative. Totodată, aceasta afirmă că este informată despre cazuri concrete în care medicii, după două testări cu rezultat negativ, la cel de al treilea test, rezultatul era pozitiv: „De menţionat că testele au fost realizate la câteva zile distanţă”.
„Eu sunt sigură că cifrele sunt mai mari şi am câteva argumente: ne-a tot fost promis că se va efectua testarea masivă a tuturor colaboratorilor sistemului de sănătate, inclusiv şi a celor asimptomatici. Au trecut două luni de la acea promisiune, au ajuns în ţară suficiente teste ca să fie realizat acest lucru şi din păcate nu s-a realizat. Protocoalele ministerului nu s-au schimbat, iar cadrele medicale îmi spun că practic cu sânge îşi obţin acea testare periodică de la conducătorii instituţiilor unde activează”, a adăuga Ruxanda Glavan.
Totodată, Ruxandra Glavan este de părere că autorităţile au gestionat prost situaţia, atât din punct de vedere medical, cât şi al măsurilor de prevenire a răspândirii virusului:
„Statisticile pe care ni le prezintă autorităţile nu au fost credibile, iar faptul că azi asistăm la o explozie a îmbolnăvirilor este o dovadă indirectă că tot ce s-a raportat pana acum nu a corespuns realităţii. Nu a existat temei pentru ridicarea restricţiilor. Stare de urgenţă cu adevărat nu a am avut, nu a fost aşa cum a fost în alte ţări. Nu era carantină pentru toată lumea. Nu am văzut o carantină adevărată, am văzut sute de exemple ale conducătorilor când spuneau una şi făceau alta. Ceea ce s-a întâmplat in ultimele două luni este dovada lipsei unei strategii”.
Ex-ministrul Ala Nemerenco a susţinut declaraţiile colegei de platou şi precizează că autorităţile au pornit pe o cale greşită de la începutul pandemiei: „Nu testam, nu izolam corect şi infecţia s-a răspândit. Autorităţile trebuie să dezvolte mai multe acţiuni, nu doar izolare”.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"