NordNews
Avem ce spune

Statuia mareșalului sovietic Konev, înlăturată din Praga

Primăria sectorului şase din Praga a îndepărtat vineri dimineaţă statuia mareşalului sovietic Ivan Konev, ce urmează să fie înlocuită cu un monument dedicat eliberării capitalei Cehiei, în 1945, informează Agerpres, citat de jurnal.md

Statuia de bronz, inaugurată în 1980, va fi dusă într-un depozit şi va fi inclusă în colecţia unui viitor muzeu în memoria secolului al XX-lea din capitala Cehiei, potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei.
Decizia de a îndepărta statuia a fost luată de Consiliul municipal al sectorului în septembrie anul trecut şi a stârnit controverse, dar şi reacţii aprinse din partea Moscovei.
În timp ce Konev este văzut ca un erou în Rusia, mulţi cehi îl consideră un personaj care simbolizează presiunea erei sovietice. El a condus trupele Armatei Roşii care au eliberat Praga de nazişti în 1945, dar a fost totodată responsabil de suprimarea brutală a revoltei antisovietice din 1956 din Ungaria. Konev, care a murit în 1973, a jucat de asemenea un rol în zdrobirea Primăverii de la Praga, în 1968.
Monumentul controversat a fost adesea vandalizat.
La 21 august 2019, zi aniversară a Invaziei Cehoslovaciei, în 1968, cineva a scris „Nu mareşalului mânjit cu sânge, să nu uităm”.
Primăria a învelit apoi statuia cu o prelată, însă simpatizanţii pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie pentru a menţinerea monumentului.
Înlăturarea statuii vine la câteva săptămâni de la inaugurarea în acelaşi sector din Praga – şi în faţa ambasadei Rusiei – a pieţei „Boris Nemţov”, pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse asasinat în 2015.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"