NordNews
Avem ce spune

Stop Fals: Dodon exagerează când declară că judecătorii au salarii duble față de președinte și deputați

Într-un episod al vlogului „Președintele Răspunde”, președintele Igor Dodon a menționat că „judecătorii au salarii mult mai mari față de cel al șefului statului și de două ori mai mari decât ale deputaților”. Ulterior, jurnaliștii de la Stop Fals au constatat că declarațiile generalizatoare ale șefului statului sunt eronate, iar afirmația că magistrații primesc salarii duble față de deputați este un fals, transmite agora.md.       

Șeful statului a vorbit despre salariile magistraților moldoveni într-un nou vlog „Președintele Răspunde”. El a declarat că „salariile pentru judecători sunt destul de mari, comparativ cu alte categorii de salariați”, iar un magistrat de la Curtea Supremă de Justiţie ar ridica, lunar, până la 34.000 de lei, judecătorii de la Curtea de Apel(CA), în medie, 30.000 lei, iar cei de la judecătoriile teritoriale – până la 25.000 de lei.
Aceste salarii sunt mult mai mari decât cel al președintelui, premierului, deputaților și cu mult mai mari decât salariile medicilor…Unii au salarii de două ori mai mari decât un deputat. Noi așteptăm de la voi tot rezultate, oamenii așteaptă justiție corectă, cu așa salarii”, a spus Igor Dodon, etichetându-i pe magistrați „baroni”.
Sursa citată a constatat că salariul unui judecător de la instanța de fond este mai mare cu doar circa o mie de lei față de salariul președintelui țării și cu două mii de lei față de salariul lunar brut al unui deputat sau ministru.
În rezultatul calculelor, cuantumul lunar al salariului brut al unui judecător cu vechimea în muncă de până la 6 ani, este de 20.650 de lei. După ce sunt scoase toate impozitele, judecătorul ridică un salariu net puțin mai mare de 16 mii de lei.
În urma reformei salariale, salariul net al unui judecător de la Curtea de Apel cu cea mai mică experienţă (de până la 15 ani) atinge 19.621 de lei, iar un judecător de la CSJ cu cea mai mică experienţă (peste 16 ani) are salariul net de 25.087 de lei.
De cealaltă parte, cuantumul salariului lunar brut al președintelui țării este de 19.500 de lei. Coeficientul de salarizare pentru deputați și miniștri este de 13,94, astfel că salariul brut al unui deputat sau ministru este de 18.122 de lei.
Cifrele arată că salariile judecătorilor sunt mai mici față de sumele anunțate de Igor Dodon. Astfel, s-a constatat că în declarațiile sale, președintele a exagerat cu câteva mii de lei.
Citiți articolul integral pe stopfals.md.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"