NordNews
Avem ce spune

Strugurii pentru vin se vor ieftini aproape cu doi lei

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului recomandă cel puțin un preț de 4,5 lei pentru un kilogram de struguri pentru vin de soiuri europene și 2,75 lei pentru un kilogram de „Isabella”.
Prețurile de referință au fost propuse în urma ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate”, unde au fost discutate starea plantațiilor viticole din acest an, producția globală de struguri, dar și despre organizarea recoltării.
Comparativ cu anul 2017, prețurile de referință pentru strugurii pentru vin, sînt mai mici. Prețul la soiurile europene variau între 4,8-6,0 lei/kg, iar la soiurile de tip „Isabella” erau între 3,0 și 3,5 lei/kg.
Starea Agrotehnică și fitosanitară a plantațiilor viticole, potrivit MADRM, este satisfăcătoare. Totuși, din cauza volumului mare de precipitații, în unele zone a început să se dezvolte putregaiul cenușiu, în deosebi la soiurile sensibile pentru vin, însă în cazul în care viticultorii vor întreprinde toate recomandările Institutului de ramură, această boală ar putea fi stopată.
Suprafața plantațiilor pe țară s-a micșorat în ultimii ani, în deosebi în gospodăriile producție marfă. Dacă anterior se estimau cca 150 mii ha, în anul precedent statistica a indicat o suprafață mai mică de 130 mii ha. Pronosticul producției globale de struguri pentru anul curent este de 680 mii tone. Recolta globală de struguri în gospodăriile producţie marfă fiind estimată, la  moment, la nivel de cca 460 mii tone, cu cca 12 la sută mai mult ca în anul precedent. Recolta de struguri pentru masă va constitui cca 130 mii tone, de soiuri pentru vin – 290 mii tone şi de soiuri de tip Isabella – cca 40 mii tone. La procesare vor fi direcţionate cca 315 mii tone de struguri.
Ministerul le recomandă producătorilor de struguri să asigure protecţia adecvată a plantaţiilor viticole de putregaiul cenuşiu şi să organizeze recoltarea strugurilor pentru vin în termeni agrotehnici optimi.
Totodată, se propune ca la exportul strugurilor pentru vin preţurile să fie cu 10-15% mai mari decît cele pentru piaţa internă, precum şi ca preţurile de achiziţionate a strugurilor destinaţi fabricării vinurilor materie primă pentru distilare să fie cu cel mult 25-30% mai joase decît cele de referinţă.
Sursa: realitatea.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"