NordNews
Avem ce spune

Studenții din diaspora vor putea să facă stagii în instituțiile de stat din R. Moldova

Studenții și absolvenții din diasporă vor avea posibilitate să facă stagii în ministerele din Republica Moldova și instituțiile subordonate. Se propune, de asemenea, crearea unui consiliu Guvern-Diaspora pe lângă executiv, ministere și alte autorități publice centrale, din care să facă parte specialiști înalt calificați. Despre aceasta a anunțat șeful Biroului Relații cu Diaspora, Nadejda Zubco, în cadrul consultărilor Planului de acțiuni al Guvernului, transmite IPN.

Un astfel de exemplu este transpus în practică de Ministerul Educației și Cercetării, care a selectat un grup de lucru dintre persoanele din diasporă disponibile să ofere expertiză și experiență, iar acest consiliu s-a reunit de câteva ori anul trecut.

„Există interes din partea Ministerului Sănătății și al Centrului Național al Cinematografiei de a replica această experiență, iar obiectivul Biroului Relații cu Diaspora pentru anul curent este de a valorifica cunoștințele cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare. Ei pot să ofere suport în procesul de elaborare a programelor și politicilor publice la nivel sectorial”, a menționat Nadejda Zubco.

Încurajarea transferului de cunoștințe din diasporă acasă, stimularea revenirii cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare și facilitarea reintegrării lor sunt prioritățile Biroului Relații cu Diaspora (BRD) pentru anul 2023, incluse  în Planul de acțiuni al Guvernului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"