NordNews
Avem ce spune

Studiu | Salariile în R.Moldova rămân a fi foarte mici

Situaţia macroeconomica din ţară, deşi este mai stabilă în ultimii doi ani, ascunde totuşi mai multe probleme, arata studiul: „Situaţia salariaţilor din Republica Moldova: o criză structurală”, prezentat de Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES) în colaborare cu Syndex din România, relatează deschide.md.

În Republica Moldova, care este o ţară mică, discrepanţele economice între diferite raioane şi capitală sunt foarte mari, a menţionat Ştefan Goga, consultantul principal al companiei care a realizat studiul.
„Avem o economie foarte puternic dependentă de banii care vin din străinătate. Avem o economie care este foarte dependentă de agricultură şi dependenţa asta creşte. Dacă vorbim la nivel de Chişinău şi celelalte regiuni ale ţării avem nişte decalaje absolut uriaşe. Investitorii care vin în ţări ca Republica Moldova sunt interesaţi de costul foarte redus al braţelor de muncă”, a declarat Ştefan Goga.
O problema pentru piaţa muncii din Republica Moldova rămâne faptul că mulţi oameni pleacă peste hotare, cel mai des aceştia sunt tineri înalt calificaţi, asta fiind una din problemele care afectează economia ţării.
Menţionăm că studiul prezintă o imagine de ansamblu din ultimii câţiva ani, cu referire la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Potrivit studiului, chiar dacă salariile s-au majorat în ultimii trei-patru ani cu circa 10%, totuşi salariul minim şi cel mediu pe ţară este cel mai mic din Europa.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"