NordNews
Avem ce spune

SUA oferă încă 30 de milioane de dolari ca asistență financiară Republicii Moldova

În cadrul unei conferințe de presă, alături de președinta Maia Sandu,  administratoarea USAID, Samantha Power, a anunțat că SUA va oferi încă 30 de milioane de dolari ca asistență financiară Republicii Moldova, scrie Tv8. 

Maia Sandu a reiterat poziția țării noastre față de războiul din Ucraina.

„Mii de oameni nevinovați, inclusiv copii, au fost uciși. E greu de crezut ca aceasta se întâmplă în secolul 21. Acest război trebuie oprit. Din prima a zi a agresiunii militare, Republica Moldova a îndemnat la pace. Moldovenii s-au solidarizat cu ucrainenii încă din prima zi de război. Oamenii s-au mobilizat”, a declarat Sandu.

Potrivit acesteia, circa 96.000 de refugiați ucraineni se află, la moment, în Republica Moldova, iar peste 80.000 sunt cazați în casele cetățenilor. Totodată, populația RM a crescut cu 4%.

„Este clar ca țar  noastră va simți consecințele acestui război mult timp înainte. Acum ne confruntăm probleme legate de importurile și exporturile din est. Noi vrem să continuăm planurile noastre pentru a schimba în bine RM. Vrem să reușim să construim o țară care prețuiește oamenii și crede în oamenii săi. Apreciem sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, a menționat președinta RM.

Samantha Power, aflată într-o vizită oficială în RM, a condamnat războiul și a precizat că și tara noastră are de suferit de pe urma acestuia.

„Acum șase luni am fost aici, pentru că SUA poartă exact aceleași convingeri cu cetățenii acestei țări. Credem în democrație, în lupta împotriva corupției”, a spus administratoarea USAID.

Ea a lăudat solidaritatea moldovenilor și a anunțat că SUA va mai oferi asistență funciara țării noastre.

„Cetățenii acestei țări au demonstrat o generozitate extraordinară, pentru că și-au deschis inimile pentru oamenii din Ucraina. SUA va mai oferi 30 de milioane de dolari asistență financiară. Acești bani vor spriji agricultura, industria textilă, sectorul IT și vom continua să sprijinim lupta împotriva corupției”, a declarat Power.

Ea a spus că SUA va contribui și la combaterea dezinformării.

Anterior, America a anunțat că oferă Republicii Moldova 50 de milioane de dolari, adițional la cele 20 de milioane care au fost deja oferite, pentru gestionarea crizei refugiaților. Anunțul a fost făcut de către Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care a venit într-o vizită la Chișinău și a susținut o conferință de presă duminică, 3 aprilie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"