NordNews
Avem ce spune

SUA: Trump sfidează Congresul şi promite că va finaliza construcţia zidului de la graniţa cu Mexicul

Preşedintele american Donald Trump a promis luni că va finaliza zidul de la graniţa cu Mexicul, indiferent de acordul convenit de negociatorii democraţi şi republicani în cadrul Congresului, în cadrul unui miting din El Paso, oraş de frontieră din statul Texas, informează agerpres.ro.
Cu puţin timp înainte de începerea întâlnirii preşedintelui SUA cu susţinătorii săi republicani, negociatorii celor două partide au anunţat un acord bugetar provizoriu care, potrivit unor surse, include aproximativ 1,375 milioane de dolari pentru a construi încă 88,5 km de zid. Aceasta este o sumă infinit mai mică faţă de cele 5,6 miliarde de dolari pe care Trump le-a solicitat pentru construirea a aproximativ 322 de km şi care a determinat cea mai lungă închidere administrativă din istoria Statelor Unite (35 de zile) între decembrie 2018 şi ianuarie 2019.
Trump le-a spus susţinătorilor săi din El Paso că ştia de acord înainte de a ieşi la tribună, dar nu dorea să audă detaliile pentru că el a preferat să nu-i lase să aştepte: „V-am ales pe voi”, a spus preşedintele. „Când am ieşit pe această scenă, mi-au spus că ‘se fac progrese în comitet”’, a adăugat Trump. El a afirmat că guvernul său a construit deja o mare parte a zidului şi că acum vrea să îl „termine” şi încă „repede”.
În realitate, cele 1,6 miliarde de dolari pe care preşedintele Trump le-a câştigat de la Congres în 2017 sunt bani investiţi în întărirea unor porţiuni care aveau deja o barieră frontalieră şi nu pentru extinderea acesteia.
Donald Trump a ales El Paso pentru primul său miting din 2019 după controversa declanşată de menţionarea numelui acestei localităţi de frontieră, din apropierea celei mexicane, Ciudad Juarez, în discursul său despre Starea Uniunii de săptămâna trecută. Cu acea ocazie, preşedintele afirmase că, înainte de construirea zidului dintre cele două oraşe, între 2008 şi 2009, El Paso era considerat unul dintre cele mai periculoase din ţară pentru „rata extrem de ridicată” a violenţei, declaraţie care s-a dovedit a fi falsă.
El Paso a înregistrat o medie de 23 de crime pe an între 1960 şi 2018, iar adevărul este că în deceniul anterior construirii zidului (1998-2007), această medie a fost de 16,4 crime, conform datelor poliţiei locale, cifre care fac din El Paso unul din cele mai sigure oraşe din SUA cu peste 500.000 de locuitori. Primarul oraşului El Paso, republicanul Dee Margo, a declarat că Trump a greşit atunci când a spus că numărul infracţiunilor a scăzut după construirea zidului şi a declarat pentru EFE că liderul de la Casa Albă a fost o afirmaţie incorectă. Preşedintele Trump a ţinut să-i răspundă primarului Margo în timpul mitingului, deşi de data aceasta nu a insistat asupra presupusului pericol existent în El Paso: „Nu-mi pasă dacă primarul vostru este republican sau democrat. Ei sunt mincinoşi dacă spun că (zidul) nu a făcut o mare diferenţă”.
Liderul de la Casa Albă a încheiat întâlnirea cu o anecdotă, informând audienţa că a fost sfătuit să aibă un câine – ca majoritatea foştilor preşedinţi – pentru a-şi îmbunătăţi imaginea, dar a precizat că nu are timp să se ocupe de el. „Nu m-ar deranja, într-adevăr, dar nu am timp să mă ocup de el. Cum ar fi să mă vedeţi plimbând câinele pe peluza Casei Albe? Nu ştiu, nu mi se pare bine, cred că ar fi un pic fals. Nu asta este relaţia pe care o am cu poporul meu”, a mărturisit el.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"