NordNews
Avem ce spune

Talibanii salută reducerea trupelor americane în Afganistan drept un ”progres”

Decizia Statelor Unite de a retrage 2.000 de militari din Afganistan până la 15 ianuarie este o ”veste bună”, care va ajuta la încheierea războiului în ţară, apreciază talibanii, scrie news.ro

”Este un progres bun şi este în interesul popoarelor” afgan şi american, a declarat miercuri pentru AFP un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

”Cu cât mai repede pleacă trupele străine, cu atât mai repede se va termina războiul”, insistă el.

Pentagonul a anunţat marţi că Statele Unite îşi reduc la 2.500 numărul militarilor americani staţionaţi în Afganistan în ianuarie 2021 – cea mai mică prezenţă militară americană în această ţară în 20 de an de război.

Această decizie reflectă dorinţa lui Donald Trump de a ”pune capăt cu succes şi responsabilitate războaielor din Afganistan şi Irak”, o ţară din care Statele Unite retrag 500 de militari şi în care urmează să rămână tot 2.500 de oameni, a declarat secretarul interimar american al Apărării Christopher Miller.

Însă acest anunţ alimentează temeri, atât în Statele Unite, cât şi în lume, a unei resurgenţe a grupărilor extremiste, la 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, organizate de Al-Qaida, care se afla la acea vreme sub protecţia talibanilor afgani.

Acordul de la Doha, încheiat în februarie de Washington cu insurgenţii, este cel care a antrenat această retragere a trupelor  americane până în 2021.

În schimb, talibanii s-au angajat să nu atace forţele americane şi să împiedice grupări ca Al-Qaida şi Statul Islamic (SI) să opereze în Afganistan.

Acordul a condus la lansarea în septembrie, la Doha, a unor negocieri de pace între talibani şi Guvernul afgan, însă aceste negocieri par să se afle, în prezent, într-un punct mort.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional afgan de Securitate, un organ guvernamental afgan, Rahmatullah Andar, afirmă că plecarea militarilor americani nu va împiedica trupele afgane să-şi facă treaba.

”Forţele de securitate afgane efecturază deja singure 96% dintre operaţiuni şi sunt pregătite să continue să apere ţara de inamici”, dă el asigurări.

Pentagonul a evacuat, după încheierea Acordului de la Doha, câteva baze militare din întreaga ţară şi a repatriat mii de militari americani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"