NordNews
Avem ce spune

Țăranii suferă în timp ce boierii luptă. La Balatina, raionul Glodeni, oamenii nu-și pot recupera pământurile

Un grup de țărani din satul Balatina, raionul Glodeni, nu-și pot recupera pământul mai bine de doi ani. Asta, din cauza unui “război” dintre doi fermieri din localitate, care nu pot împărți terenurile arendate. În consecință, câțiva cotași nărăvași au fost duși la Inspectoratul de Poliție Glodeni.


Cotașii susțin că unul dintre fermieri, este vorba de Ion Ceaica, le-ar fi preluat abuziv o parte din câmpurile pe care le arendează. Polițiștii, care au fost sesizaţi de agricultor sa-i evacueze de pe terenurile lor, n-au procedat conform legii.

Au intervenit, și fără a prezenta un act pentru acțiunilor lor, m-au agresat, pus la pământ și mi-au răsucit mâinile la spate.

El cum a procedat? A semănat o cultură multianuală, care tot e înafara legii. Cine i-a permis să semene salvie fără voaia noastră, pe cotele noastre?

Cu părere de rău am constatat faptul că dreptatea se face ca în anii ”90, să spunem așa…A venit, abuziv, cu împinsături, călcări pe picioare, cu răsucirea mâinilor la spate…pe toale le-am văzut.

Mai mult, concurentul lui Ceaica, Alexandru Conac, afirmă că oamenii au semnat contracte noi, iar în prezent, ei sunt împiedicați  de instituțiile de forță să-și recupereze terenurile.

Credem că acțiunea poliției din raionul Glodeni, în frunte cu șeful Secției de Urmărire Penală, Ștefan Bumbu, a fost ilegală, abuzivă și disproporţionată, deoarece deținătorii de terenuri care se aflau aici, nu au efectuat careva coacțiuni, n-au înjurat, n-au avut loc altercații.

Primarul comunei Balatina, Dumitru Iațiuc ştie despre conflictul dintre cei doi fermieri. El a încearcat să rezolve în mod amiabil problema cotașilor.

Conform hotărârii judecătorești din 2018, sunt considerate nule contractele și, automat, s-a pierdut și nulitatea cererilor care mi le-au înaintat. Ei trebuiau să vină cu o altă cerere repetată, către firma respectivă, ca să rezilieze contractele. Ulterior, când se prezintă la primărie cu noul contract, vine cu o copie la cererea vizată ca noi să cunoaștem.

De cealaltă parte, fermierul Ion Ceaica, care gestionează 450 de hectare arendate, declară că nu a primit noi cereri de reziliere a contractelor a peste 500 de cotași, iar legea e de partea lui.

Nu am nicio cerere, precum că omul ar vrea să-și ia cota, să-și vândă cota. Doi ani de zile m-am judecat cu el, trei instanțe am trecut, și la Curtea Supremă, am primit hotărârea judecății definitivă și irevocabilă. Când am primit somațiele, m-am dus la oameni acasă, în 2017. I-am întrebat dacă au semnat ei și mi-au spus că nu. I-am întrebat dacă rămân la mine sau trec la alt lider. Mi-au răspuns „rămânem cu dvs.”

Ambii fermieri spun că au semnat contracte, care sunt perfect legale, și vor lupta până în pânzele albe pentru a-și face dreptate. Satul Balatina are o populație de aproape cinci mii de locuitori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata