NordNews
Avem ce spune

Tariful la gaz ar putea fi de 14,7 lei. Andrei Spînu: „Sunt calcule preliminare”

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susține că tariful pentru consumatorii finali ar putea ajunge până la 14,7 lei pentru un metru cub de gaze, în cazul în care se menține prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale.

„Dacă se menține prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale, am spus că din calculele preliminare, tariful pentru consumatori ar fi 14,7 lei. Dar asta sunt calcule preliminare. În mod normal, acest preț de 646 de dolari per mia de metru cubi de gaze naturale nu ar trebui să se mai repete pentru că suntem în perioada când ieșim din iarnă, respectiv, în mod normal, prețul ar trebui să scadă. Dacă s-ar face ajustări de tarif ar fi pe termen scurt o lună, două, ca să poată efectua plățile către Gazprom. Cred că este rezonabil ca Moldovagaz, în cadrul consiliului de observatori, să se permită o amânare a plății pentru ianuarie”, a declarat Andrei Spînu.

Vicepremierul a oferit ieri detalii despre situația energetică din țară. Acesta a menționat că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului. Cu toate astea, oficialul susține că sunt șanse mari ca prețurile în luna februarie să mai scadă.

Acum, moldovenii plătesc 11 lei pentru un metru cub de gaze, beneficiind și de o compensație din partea Guvernului.

Amintim că prețul de achiziție a gazului rusesc, la sfârșitul anului trecut, era de 450 de dolari per mia de metri cubi, însă pentru luna ianuarie curent, acesta a crescut până la 646 de dolari. Moldovagaz a anunțat că va solicita din nou Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o posibilă majorare a tarifului la gaz pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"