NordNews
Avem ce spune

Țările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"

Președinții celor trei țări baltice – Lituania, Letonia și Estonia – au condamnat joi ceea ce ei consideră a fi tentative ale Moscovei de „falsificare a istoriei”, înaintea celei de-a 75-a aniversări a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, transmite AFP, scrie radiochisinau.md

Într-o declarație comună de pe 7 mai, cei trei șefi de stat, ale căror țări ocupate cândva de URSS sunt în prezent membre ale UE și NATO, au cerut „adevăr și justiție”, altfel spus recunoașterea crimelor din epoca comunistă și a responsabilității URSS în declanșarea războiului.

Denaturarea evenimentelor istorice care au dus la cel de-al Doilea Război Mondial și la divizarea Europei în urma conflictului reprezintă un efort deplorabil de falsificare a istoriei și pune sub semnul întrebării fundamentul însuși al ordinii internaționale contemporane, au avertizat cei trei președinți.

Aducând în același timp un omagiu tuturor victimelor conflictului și soldaților țărilor aliate care au zdrobit regimul nazist, cei trei declară că Uniunea Sovietică a recurs la forțele armate și la represiune pentru a le supune națiunile în timpul Războiului Rece.
Președintele lituanian Gitanas Nauseda a calificat drept „revizionism istoric” recentele tentative ale Moscovei de a minimaliza acordul secret Ribbentrop-Molotov din 1939 cu privire la împărțirea Europei între Germania nazistă și URSS.
,,Istoria nu trebuie rescrisă. Aceasta duce la concluzii rele și la decizii rele”, a spus Nauseda într-un interviu acordat AFP.
Omologul său leton, Egils Levits, a apreciat că „falsificarea istoriei este un fel de război hibrid” dus de Moscova.
Ziua de 9 mai este celebrată în Rusia ca Ziua Victoriei, dar pentru mulți locuitori din țările baltice această dată simbolizează începerea ocupației de către sovietici.
Moscova refuză să recunoască drept ocupație integrarea prin forță a țărilor baltice în URSS în 1944-1945 și nu a cerut scuze niciodată pentru aceasta.
Președintele Vladimir Putin și alți înalți responsabili ruși au acuzat recent Polonia că ar fi contribuit la declanșarea celei de-a doua conflagrații mondiale. Această teză a fost respinsă cu indignare de Varșovia și de aliații săi occidentali.
Țările baltice și-au recâștigat independența odată cu destrămarea URSS în anii 1990-1991.

Pentru noi, războiul s-a terminat în 1993, când ultimul soldat rus a părăsit teritoriul Republicii Lituania”, a declarat Nauseda.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"