NordNews
Avem ce spune

Țările din G20 au semnat un acord asupra climatului, însă fără SUA

Ţările membre G20 au încheiat sâmbătă la Osaka, în Japonia, un acord asupra climatului, cu excepţia SUA, ca şi în cele două summituri precedente, au anunţat delegaţiile franceză şi germană.
„Textul asupra climatului a fost adoptat”, au indicat surse din anturajul preşedintelui Emmanuel Macron chiar de încheiere a G20. Acest acord, în format 19 plus1 reafirmă sprijinul celor 19 ţări, între care China, Franţa şi Germania, marelui acord de luptă împotriva încălzirii climatice semnat în 2015 la Paris, din care SUA s-au retras în 2017, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.
Acordul a fost încheiat sâmbătă dimineaţa după negocieri îndelungate, făcute dificile de tentativa SUA de a bloca o declaraţie într-un format similar celor ale G20 de la Hamburg din 2017 şi de la Buenos Aires în 2019, indică preşedinţia franceză.
În ultimele zile, unii diplomaţi evocaseră posibilitatea retragerii unor mari ţări emergente care intenţionau să se alinieze poziţiei americane. Dar cele 19 ţări „şi-au reafirmat toate sprijinul faţă de acordul de la Paris”, a subliniat Palatul Elysee.
Cancelarul german Angela Merkel indicase la amiază în faţa presei că G20 urma să emită legat de climat un „text asemănător” celui de anul trecut, după negocieri dure.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat sâmbătă la Osaka că membrii G20 ar trebui „să meargă mai departe” decât declaraţia finală a summitului lor în lupta împotriva încălzirii climatice.
„S-a evitat un regres, dar noi trebuie să mergem mult mai departe şi vom depune toată energia pentru a merge mai departe”, a declarat Macron în finalul summitului G20.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata