NordNews
Avem ce spune

„Tatăl lui Guguță”, originar din nordul R. Moldova, împlinește astăzi 90 de ani. Opera lui Spiridon Vangheli a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii

Scriitorul și poetul Spiridon Vangheli, supranumit și „Tatăl lui Guguță” își serbează astăzi aniversarea de 90 de ani. Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori din Republica Moldova. S-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” ș.a.

A tradus din poezia universală pentru copii: „Iepurașul albastru” (1968), „Fetița din Hiroshima” (1981), „Peter Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și „Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii „Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat un proiect de proporții „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu medalia „Mihai Eminescu”, cu „Ordinul Republicii”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.

Dar cea ma importantă distincție pe care a primit-o Spiridon Vangheli, una oferită de cititorul său, este cea de „Tatăl lui Guguță”, cel mai cunoscut copil din Moldova și imaginea acestuia în lume. Prin acest personaj, a cărui cușmă este inconfundabilă, a educat generații întregi.

Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, scriitor al Poporului, cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, își sărbătorește astăzi, 14 iunie, cea de-a 90-a aniversare.

Pentru a înveșnici opera vangheliană, în sectorul Râșcani a capitalei, pe strada Kiev, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguță și un monument al cunoscutul personaj al lui Spiridon Vangheli. Lucrarea din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri și a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"