
Televiziunea rămâne cea mai importantă sursă de informare pentru cetățenii Republicii Moldova, fiind preferată de aproape jumătate din respondenții unui recent Barometru de Opinie Publică. Studiul a fost realizat de Tatiana Cojocari, expertă asociată WatchDog.MD în sociologie și combaterea dezinformării, cu privire la influența continuă a mediului media rus în Republica Moldova.
Acesta arată că după invazia rusă în Ucraina, încrederea publicului în televiziunile rusești și cele de limbă rusă a scăzut semnificativ. A crescut, în schimb, nivelul de încredere în televiziunile din România și Uniunea Europeană.
Canalele care difuzau conținutul rusesc, cum ar fi NTV și RTR Moldova, au început să piardă audiență încă înainte de suspendarea licențelor lor în decembrie 2022. În schimb, ratingurile posturilor care prezintă mai obiectiv conflictul din Ucraina, cum ar fi Jurnal TV, Pro TV și TV8, au crescut.
În ciuda scăderii încrederii în televiziunile rusești, studiul indică faptul că falsurile și narativele Rusiei despre conflictul din Ucraina continuă să găsească susținere în Republica Moldova. Mai mult de jumătate din respondenții sondajului Comunității WatchDog.MD din februarie-martie 2023 cred că Rusia luptă cu NATO în Ucraina, iar 40,4% cred că vorbitorii de limbă rusă în Ucraina au fost supuși discriminării și genocidului. Referitor la președintele Ucrainei, aproximativ o treime consideră că „regimul Zelenski” este unul fascist.
Aceste opinii sunt populare mai ales printre vorbitorii de limbă rusă. Suspendarea licențelor celor trei posturi TV care difuzau conținut în limba rusă nu a schimbat semnificativ situația. Canale precum TV8, Jurnal TV și Pro TV nu reușesc să atragă grupurile vulnerabile la propaganda rusă, care, în schimb, rămân marginalizate și au tendința să se radicalizeze în mediul online.
Pe baza analizei acestor rezultate, se evidențiază două probleme majore:
Reglementarea spațiului audiovizual: Eforturile de reglementare a spațiului audiovizual trebuie să fie însoțite de campanii de comunicare inteligente și accesibile publicului pentru a nu fi percepute ca o lezare a dreptului la informare.
Alternative de informare pentru vorbitorii de limbă rusă: Este esențial să se dezvolte alternative de informare integrate pentru vorbitorii de limbă rusă, deoarece, în lipsa canalelor lor preferate, aceștia migrează spre rețelele sociale.