Teme și culori basarabene în inima Europei. Povestea pictoriței Cezara Kolesnik

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

În unul din atelierele de artă de pe Bulevardul Leopold II din Bruxelles se află un tablou abstracționist. În partea de jos a acestuia predomină albastrul închis, negrul și roșul, iar în cea de sus – griul și albastrul deschis, ce trec treptat în alb. Lucrarea este realizată în tehnica uleiului și e intituală „Muntele albastru”. Aceasta face parte din seria „Dealul Copilăriei” și e semnată de Cezara Kolesnik, o pictoriță moldoveancă care mai bine de 5 ani locuiește și crează opere de artă în inima Europei – orașul Bruxelles.

 

Cezara Kolesnik s-a născut și a copilărit în oraşul Corneşti din raionul Ungheni. Când avea vreo doi ani, părinții ei au observat că fata este pasionată de pictură. Asta mai ales după ce mai multe rânduri de haine ale tatălui său au fost mâzgâlite de ea.

Părinții sunt acei care au observat în mine acest talent și grație susținerii lor am ajuns să îmi fac studiile la instituții de arte”, mărturisește Cezara.

A absolvit Colegiul de Artă „Alexandru Plămădeală” din Chişinău, după care şi-a continuat studiile la Universitatea Sorbona. A locuit mai mulţi ani la Paris, iar acum este stabilită la Bruxelles.

Am plecat din țară pentru că nu-mi ajungea aer, mă sufocam. Și am decis să plec, voiam să învăț în Europa. Cu mari eforturi am reușit. Mi-am făcut studiile în Franța”, a spus pictorița.

Dacă la începutul carierei crea preponderent lucrări în nuanțe sumbre, acum optează pentru culorile pline de viață.

Acum folosesc culorii vii, pline de viață. Am obosit de depresie și sumbritate. În plus, toate aceste stări trebuie să le redau în tablou. Iar cumpărătorul nu trebuie să fie și el victimă a acestei stări. Ei trebuie să-l privească și să primească plăcere. Aceasta este filozofia mea personală”, zice Cezara.

Realizarea unui tablou poate să dureze și câteva luni.

În procestul artistic, tabloul are două vieți. Una interioară, care pornește din suflet, ia formă și se dezvoltă. Apoi este cea materială, niciodată nu se cunoaște cât va dura materializarea ideii. Tehnic, tabloul în funcție de format poate fi realizată în câteva zile până la câteva luni”, a adăugat pictorița.

Cezara pictează în tehnica culorilor în ulei, dar și în cea clasică. Recent, artista a început să cocheteze cu tehnica pigmenților, care, spune ea, îi oferă posibilitatea ca culorile să rămână vii mai mult timp.

Îmi place să experimentez. De ceva timp folosesc tehnica pigmenților. Pentru ca culorile să rămână aceleași și să nu se piardă”, a mai adăgat Cezara Kolesnik.

O inspiră dorul de casă. De aceea, pe pereții atelierului său, sunt două poze înfățișând două mâini crăpate de muncă, adunate într-un pumn. Acestea sunt mâinele străbunicii sale, cu care a avut o relație specială.

Tânăra artistă și-a amenajat în atelier un colțișor de Moldovă dragă. Pe pereți stau două coveți, în care femeile gospodine de altă dată plămădeau aluat. Pe jos sunt așternute covoare îl stil tradițional, iar pe speteaza scaunului stau cuminți câteva broboade, din cele care purtau pe cap bunicile noastre. Pe peretele de lângă măsuța de servit se află un tablou ceva mai neobișnuit, pictat pe un… capac de butoi.

În atelierul său, îndeosebi în zilele de odihnă, Cezara organizează ore de pictură pentru copii.

Eu nu doresc să fiu profesor pentru elevii mei și nu mă conduc după un program școlar. Încerc să găsesc o metodă pentru fiecare elev în parte. Eu doar le transmit unele cunoștințe și abilități. Și de aceea nu suntem mulți și pot să acord atenție fiecărui elev în parte”, a spus Cezara Kolesnik.

Cezara Kolesnik a vernisat expoziții în Bulgaria, Turcia, Belgia, Luxemburg și România.

leave a reply