NordNews
Avem ce spune

Testele pentru covid se ieftinesc. Cât va costa efectuarea acestora în laboratoarele de stat

Cabinetul de miniștri a decis reducerea tarifelor pentru testele PCR și Rapid-Antigen pentru depistarea virusului COVID-19 în instituțiile medico-sanitare publice. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în ședința de astăzi a Executivului . 

Astfel, dacă anterior o analiză de depistare a virusului SARS-CoV-2 prin metoda PCR în regim Real Time costa între 700 și 800 de lei, în instituțiile medicale publice acestea vor costa 300 lei. Ieftinirea testelor vine după scăderea prețurilor de achiziție a reactivelor necesare la efectuarea acestei analize.

„Vom oferi acces la teste rapide și PCR mai ieftine prin sistemul de sănătate publică. Testul PCR va costa 300 de lei, pe când la moment, în laboratoarele private, prețul e de peste 700 de lei”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

De asemenea, în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare a mai fost inclus un nou serviciu, Detectarea calitativă a antigenilor specifici noului Coronavirus SARS-CoV-2, care va costa 35 de lei. Acest preț nu include costurile pentru testul rapid de diagnostic.

„Este un proiect foarte important, în special în perioada în care ne aflăm. Detectarea virusului este cheie pentru moderarea acestui val cu care ne confruntăm și este important ca serviciul de stabilire a diagnosticului să fie accesibil și ieftin”, a conchis premierul Gavrilița.

Proiectul aprobat astăzi va oferi posibilitatea instituțiilor medico-sanitare publice să micșoreze, pe viitor, tarifele serviciilor medicale contra plată în cazul în care costurile efective pentru prestarea acestor servicii vor fi mai mici decât cele aprobate, în baza deciziei Comisiei pentru evaluarea tarifelor, instituită în cadrul unității.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"