NordNews
Avem ce spune

Țigara, mai nocivă decât crezi. Care sunt substanțele care îți scurtează viața

Toți știu că fumatul dăunează sănătății. Doar că, de-a lungul timpului, acest viciu a devenit atât de popular încât societatea l-a acceptat ca și pe o normalitate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în lume sunt peste un miliard de fumători. Pentru o bună parte dintre aceștia, există deja o sumedenie de lucruri care sunt de neimaginat fără o țigară. Cafeaua, comunicarea în pauzele de muncă, sau, pur și simplu, meditarea în singurătate –  sunt doar câteva dintre momentele în care fumătorii automat își aprind o țigară, fără să conștientizeze riscurile la care se expun, scrie publika.md.

Țigara – oglinda tabelului Mendeleev

Cercetările arată că țigările nu sunt nocive până în momentul în care sunt aprinse. În timpul arderii, temperatura de peste 600 de grade, asigură fumătorului nu doar doza necesară de nicotină, ci și inhalarea a peste 6.000 de compuși chimici. Fumul emanat de o țigară aprinsă conține zeci de substanțe chimice nocive.

Într-o abordare simplistă, acest amestec de substanțe nocive reprezintă gudronul din țigară. Gudronul reprezintă greutatea reziduurilor solide și lichide din fumul de țigară, după ce nicotina și apa au fost eliminate. Nu este un produs chimic adăugat și nici materialul folosit pentru a pava drumurile, este pur și simplu o măsură de greutate.

„Dacă este să vorbim mai simplu, substanțele din „gudron” sunt cele care parțial rămân pe filtrul unei țigări fumate. Acest reziduu de pe filtru este cauza tuturor bolilor asociate cu fumatul. El conține peste 6.000 de subanțe chimice, fiecare dintre acestea fiind responsabilă de efectele cancerigene, mutagene sau citotoxice specifice în organism”, menționează Ecaterina Mazur, cercetător științific în cadrul Catedrei de chimie farmaceutică și toxicologică, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Această descriere succintă înseamnă argumente în plus în favoarea modului sănătos de viață.  Ideal este să renunțăm la orice metodă de utilizare a tutunului.

Alternativele – soluție pentru cei care nu pot renunța la fumat

Există alternative care nu ard tutunul, prin urmare, nu produc gudron, iar nivelul substanțelor chimice dăunătoare este redus. Aceste produse cum ar fi dispozitivele de încălzire a tutunului, țigările electronice sau produse medicamentoase de nicotină sunt destinate fumătorilor care nu pot renunța la țigări.

 

Alternativele țigărilor variază în funcție de modul de livrare a nicotinei și de tipul acestei substanțe, care crează dependență.

Efectele trecerii de la țigările clasice la alternativele fără fum pot fi observate în 3-6 luni:

  • În 1-5 zile – scade nivelul de monoxid de carbon din sânge;
  • Peste 3 luni – respirația devine mai bună, dispare tusea, se îmbunătățește nivelul colesterolului, scade inflamația asociată fumatului;
  • Peste 6 luni – starea generală se îmbunătățește, începe ameliorarea funcțiilor pulmonare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), fumatul este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care s-a confruntat vreodată lumea, ucigând peste 8 milioane de oameni pe an, inclusiv aproximativ 1,2 milioane de decese cauzate de expunerea la fumatul pasiv.

2 Comentarii
  1. Daniela spune

    Folosesc iqos de 6 ani și cu siguranta este cea mai buna decizie pe care am luat o

  2. Ana spune

    Eu am reușit sa renunt la tigari cu iqos și am simțit foarte repede beneficiile

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"