NordNews
Avem ce spune

Țigara – o formă nocivă de ameliorare a stresului. Cum renunțăm la fumat?

Suntem o generație comodă, care, până mai ieri, avea siguranța în ziua de mâine. Doar că pandemia, după care și războiul de la hotar, creșterea galopantă a prețurilor…toate acestea ne-au stresat la propriu. Oamenii caută refugiu acolo unde știu ei mai bine, dorindu-și un efect imediat, fie el și de scurtă durată. Astfel, unii dintre noi, ajung să adopte rutine nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de mâncare sau alcool, scrie publika.md

Mâncarea, alcoolul și țigările –  mituri sau „calmante”?

Tendința de a găsi refugiul în mâncare sau vicii are explicații științifice. Consumul de alcool, de exemplu, fiind un inhibitor al creierului, conduce la diminuarea stării de neliniște legate de stres, afirmă Grigore Garaz, profesor universitar în cadrul Departamentului de psihiatrie, narcologie și psihologie medicală al Universității de Medicină „Nicolae Testemițeanu”.

Cât privește fumatul, percepția că țigările te pot calma este una greșită. Explicația medicală este că fumătorul se irită, devine anxios, în momentul în care organismul cere o nouă doză de nicotină, substanță ce creează dependență. De aici și impresia falsă că fumatul reduce stresul.  Un argument în plus în favoarea acestei ipoteze este că un nefumător nu se va calma niciodată cu o țigară.

Mâncatul în exces ar fi un pic mai complicat de explicat, susține Grigore Garaz. Medicul are mai degrabă o explicație psihologică. Alimentarea induce o stare de bine încă din primele zile ale vieții, când mama își calmează copilul la sân. Ulterior, copilul este hrănit până învață să mănânce singur, iar când devine matur, cel mai probabil, repetă acest mecanism primitiv de rezolvare a anxietății.

Cum renunțăm la fumat?

Pentru că numărul celor dependenți de nicotină este cu mult mai mare decât al celor care își rezolvă problema stresului, apelând la alcool sau mâncare în exces, să vedem, întâi de toate, cum putem renunța la acest viciu.

Pentru a renunța la fumul de țigară, cei mai mulți trebuie să fie gata să mai treacă o provocare, în condițiile în care organismul le va cere insistent doza de nicotină, în noua lor viață. Persoanele cu sevraj nicotinic ușor intră în conflicte cu cei din jur, creând impresia unor oameni permanent indispuși. La unii, lupta cu fumatul ajunge și până la dureri de cap, amețeli și insomnii.

Medicul psihiatru-psihoterapeut Grigore Garaz afirmă că în asemenea situații trebuie să avem o motivație puternică.

„Omul care nu mai fumează de câteva zile, trebuie să fie conștient că are în față poate cea mai importantă provocare din viața lui. Să-și amintească mereu de beneficiile renunțării la fumul de țigară. Iar pentru asta nu trebuie decât să ne amintim de problemele de sănătate care pot apărea în viața fumătorului”, menționează specialistul.

Fiecare al doilea fumător ar mai fi trăit dacă ar fi ales viața fără fum. Printre cele mai grave consecințe ale fumatului se numără disfuncții în sistemul cardiovascular, boli gastrointestinale și ale aparatului respirator.

Psihologii afirmă că dependența e depășită mai ușor atunci când ai o ocupație permanentă. Uneori, este destul să iei o gumă, un măr sau să te lași captivat de un film. Nu ar trebui să facem nimic din ce ne amintește de fumul de țigară. Astfel, se recomandă să stăm mai departe de colegii fumători, în pauzele de muncă. Și cafeaua de dimineață poate fi înlocuită cu un suc, în condițiile în care, pentru unii, această băutură este de neimaginat fără țigară. Toate acestea pot fi făcute, la pachet, cu administrarea unor calmante, prescrise de medicul de familie.

Din păcate, se întâmplă ca mulți să cedeze. Unii după câteva zile, alții după săptămâni sau chiar luni de luptă cu fumatul.

Practica altor state

Una dintre metodele de renunțare la fumat este terapia de substituție nicotinică, ceea ce presupune înlocuirea țigărilor obișnuite cu produse care nu ard și care conțin nicotină, cum ar fi plasturele, guma, spray-urile, țigările electronice, dispozitive de încălzire a tutunului.

Potrivit unui studiu Cochrane, la fiecare 100 de persoane care utilizează țigări electronice cu nicotină pentru a renunța la fumat, între 9 și 14 persoane ar putea renunța cu succes la fumat, în comparație cu doar 6 din 100 de persoane care utilizează terapia de înlocuire a nicotinei, 7 din 100 de persoane care utilizează țigări electronice fără nicotină sau 4 din 100 de persoane care nu beneficiază de niciun sprijin sau doar de sprijin comportamental.

Studiile științifice arată că dispozitivele electronice de livrare a nicotinei ar fi mai eficiente din motiv că emit ritualul cu care s-a obișnuit fumatorul. În același timp, din motiv că lipsește procesul de ardere, nicotina este livrată fără substanțe cu adevărat toxice, cum sunt monoxidul de carbon și gudronul. Astfel, alternativele pot fi catalogate drept o alegere mai puțin nocivă, dar, cu siguranță, nu sunt lipsite de riscuri.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual, circa 8 milioane de persoane mor din cauza daunelor provocate de fumat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"