NordNews
Avem ce spune

Tiraspolul blochează de două luni activitatea Comisiei Unificate de Control

Proiectul ordinii de zi prezentat în cadrul ședinței din 26 noiembrie de delegația RM în cadrul Comisiei Unificate de Control a fost susținut doar de către reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei.

Delegația Republicii Moldova le-a amintit membrilor Comisiei Unificate de Control că, prin prisma Acordului din 1992, este ilegală instalarea în Zona de Securitate a posturilor de control formate din așa numiții „grăniceri”ori prezența altor structuri militare decât cele care fac parte din Forțele Mixte de Menținere a Păcii.

„Ignorarea prelungită a acestor probleme este periculoasă, mai ales că oferă Tiraspolului posibilitatea de a consolida infrastructura posturilor ilegale”, se arată într-un comunicat al Biroului de Reintegrare.

Asemenea acțiuni abuzive afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și echilibrul de forțe în Zona de Securitate, menționează aceeași sursă.

Exponenții Tiraspolului au refuzat categoric luarea unor decizii clare în cadrul Comisiei pe subiecte privind libera circulație și cetățeni sechestrați în Zona de Securitate. Din această cauză, Tiraspolul blochează ședințele ordinare ale Comisiei de aproape 2 luni, sfidând actele de bază ale operațiunii de pacificare.

Între timp, rămân în afara atenției Comisiei și alte elemente importante precum rapoartele săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit vizând situația în Zona de Securitate, elaborarea regulamentului de funcționare a Comandamentului Militar Întrunit, probleme organizatorice legate de schimbarea periodică a efectivelor de observatori militari etc.

Cu toate că dezbaterile au durat câteva ore, ordinea de zi nu a fost aprobată nici de această dată, iar ședința ordinară a fost amânată.

Membrii Comisiei Unificate de Control se vor reuni la 3 decembrie curent, tot la Bender.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata