NordNews
Avem ce spune

Toate școlile din Europa și Asia Centrală ar trebui să rămână deschise, asigurând-se un mediu școlar sigur în condițiile COVID-19, spun OMS și UNICEF

Pe măsură ce milioane de copii încep noul an școlar în întreaga regiune europeană, unde este predominantă varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, una extrem de contagioasă, Biroul regional al OMS pentru Europa și Biroul regional UNICEF Europa și Asia Centrală fac apel către autorități ca școlile să rămână deschise, asigurându-se un mediu școlar sigur prin implementarea măsurilor de sănătate publică pentru a reduce la minim transmiterea virusului.

Aceste măsuri includ administrarea vaccinului împotriva COVID-19 cadrelor didactice și altor angajați din educație, aceștia fiind  grupul-țintă prioritar în planurile naționale de vaccinare, asigurându-se în același timp vaccinarea populațiilor vulnerabile. Adițional, și copiii cu vârsta mai mare de 12 ani care au afecțiuni medicale au  un rsic sporit de a face o formă severă de COVID-19 trebuie să aibă acces la vaccinuri. Este importantă și asigurarea unui mediu școlar sigur: o mai bună ventilare a sălilor de clasă, clase mai mici, acolo unde este posibil, distanțarea fizică și testarea copiilor și a angajaților.

„Pandemia a provocat cea mai catastrofală perturbare a educației din istorie. Prin urmare, este vital ca studierea  în sălile de clasă să continue neîntrerupt în întreaga regiune europeană. Acest lucru este de o importanță majoră pentru educația copiilor, sănătatea lor mintală și abilitățile sociale, dar și pentru școli – să-i ajute pe copiii noștri să fie membri fericiți și productivi ai societății ”, explică dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

„Va trece ceva timp până când vom putea lăsa pandemia în trecut, dar educarea copiilor în condiții de siguranţă, cu prezența fizică, trebuie să rămână obiectivul nostru principal, astfel încât să nu îi lipsim de oportunitățile pe care le merită. Încurajăm toate țările să mențină școlile deschise și îndemnăm toate școlile să pună în aplicare măsuri pentru a minimiza riscul COVID-19 și răspândirea diferitelor variante. ”

Extinderea vaccinării pentru a proteja de varianta Delta al SARS-CoV-2  extrem de contagioasă a adus o dimensiune suplimentară îngrijorărilor legate de începutul noului an școlar. Numărul mare de cazuri COVID-19 într-o comunitate face ca transmiterea  în școli să fie mult mai probabilă. Prin urmare, trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a reduce transmiterea virusului.

Datele arată clar că o schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 reduce semnificativ riscul de a face o formă severă și  deces. Prin urmare, atunci când vi se oferă vaccinul, acceptați-l și asigurați-vă că aveți schema de vaccinare completă.

„Vaccinarea este cea mai bună strategie de protecție de virus: pentru ca pandemia să se termine, trebuie să extindem rapid vaccinările în mod echitabil în toate țările, inclusiv să sprijinim producția de vaccinuri și distribuirea dozelor, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili. De asemenea, trebuie să continuăm să respectăm  măsurile sociale și de sănătate publică pe care le știm, inclusiv testarea, secvențierea, monitorizarea, izolarea și carantina ”, a spus dr. Hans Henri P. Kluge.

A face școlile mai sigure este o responsabilitate a întregii societăți

Milena Maric este o profesoară de matematică dintr-un liceu din Belgrad, Serbia, care a fost complet vaccinată împotriva COVID-19. Ea a spus: „De aproape doi ani, cuvintele „COVID-19” și „școlarizare online” ne-au marcat viața. Când a început pandemia, sistemul școlar din Serbia s-a adaptat rapid.

„Dar studenților le-a lipsit continuitatea, socializarea, munca colaborativă, schimbul de idei în timp real, comunicarea fără tehnologie. Știu că singura cale de ieșire din această situație este să continuăm să respectăm măsurile de prevenire a transmiterii virusului și să vaccinăm toți învățătorii.”

Philippe Cori, director regional adjunct la UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, a declarat: „Pandemia nu s-a încheiat. Cu toții avem un rol de jucat pentru a ne asigura că școlile rămân deschise în toată regiunea. Copiii și tinerii nu pot risca să aibă încă un an de învățare întreruptă. Vaccinarea și măsurile de protecție vor ajuta ca să nu mai revenim vreodată la cele mai întunecate zile ale pandemiei, când oamenii trebuiau să suporte izolarea, iar copiii trebuiau să-și întrerupă studiile.

„Copiii au fost victimele tăcute ale pandemiei, iar cei mai marginalizați copii au fost și printre cei mai afectați. Înainte de COVID-19, cei mai vulnerabili copii din regiune nu erau școlarizați, sau nu învățau la același nivel cu colegii lor.”

„O școală este mult mai mult decât o clădire. Este un loc unde copiii învață, se joacă și se simt în siguranță. Când școlile sunt închise, copiii pierd posibilitatea de a învăța, dar și de a fi alături de prietenii lor, în plus, ei pot fi expuși violenței domestice. Pandemia a înrăutățit o situație deja inacceptabilă – trebuie să ne asigurăm că școlile se redeschid și ele rămân deschise în siguranţă.”

Recomandări ale experților

Pentru a menține școlile deschise și sigure, OMS, UNICEF și UNESCO au aprobat un set de opt recomandări elaborate de Grupul Consultativ Tehnic european al OMS pentru școlarizare în timpul COVID-19, pentru a fi utilizate de cele 53 de state membre din regiunea europeană a OMS.

Acestea sunt:

  1. Școlile să fie ultimele instituții care să se închidă și primele care să se redeschidă.
  2. Aplicarea unei strategie de testare.
  3. Asigurarea unor măsuri eficiente de reducere a riscurilor.
  4. Protejarea bunăstăriimentală și socială a copiilor.
  5. Protecția celor mai vulnerabili și marginalizați copii.
  6. Îmbunătățirea mediului școlar sigur.
  7. Implicarea copiilor și adolescenților în luarea deciziilor.
  8. Implementarea strategiei de vaccinare menită să țină copiii la școală.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"