NordNews
Avem ce spune

Toate ședințele de judecate, amânate. Avocații au intrat în grevă

Avocații din R.Moldova își sistează, începând de azi, activitatea profesională în semn de protest împotriva promovării de către autorități a amendamentului „Stamate” care prevede posibilitatea reținerii, arestării și percheziționării a avocaților chiar și fără un acord prealabil din partea Consiliului Uniunii Avocaților. În acest sens, avocații, inclusiv cei din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat, își sistează total activitatea în acțiuni de urmărire penală, dar și ședințe de judecată până la data de 24 ianuarie, informează deschide.md

Amintim că Olesea Stamate a înregistrat un amendament la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la avocatură care ar permite reținerea, arestarea și percheziționarea avocaților chiar și fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Inițiativa parlamentarei a fost criticată de mai mulți avocați care au amenințat cu posibile acțiuni de protest.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, avocații nu ar trebui să beneficieze de o imunitate absolută, dar nici excluderea în totalitate a acestei imunități nu este benefică.

Ulterior, Olesea Stamate a menționat că autoritățile vor să aibă „un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție”, iar actualele prevederi din Legea cu privire la avocatură ar reprezenta un zid de protecție împotriva abuzurilor.

La data de 17 ianuarie, avocații s-au întrunit în ședința Consiliului Uniunii Avocaților și au decis anunțarea acțiunilor de protest. În acest sens, Consiliul Uniunii Avocaților din R.Moldova a decis organizarea, în perioada 18-19 ianuarie, a grevei japoneze. Ulterior, ei au anunțat că vor recurge la greva generală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"