NordNews
Avem ce spune

Tradiții și legende de Paștele Blajinilor

Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor se sărbătorește luni, după Duminica Luminată, la o săptămână după Învierea Domnului. Este o sărbătoare religioasă care are la  bază pomenirea celor decedați, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne. 
În tradiția populară românească se spunea că în ziua de Paștele Blajinilor, Morților, Rohmanilor sau Pastele Mic, sufletele celor morți sunt eliberate și se plimbă pe pământ, în locurile dragi lor odată. Din această cauză, se obișnuiește să se gătească mâncăruri multe și gustoase, ce sunt împărțite vecinilor, sărmanilor sau oamenilor de la cimitir, astfel încât cei plecați de lângă noi să se bucure și să guste din ele. Potrivit superstiției, cine nu se conformează acestui obicei, și nu dă de pomană cu ocazia Paștelui Blajinilor, riscă să fie vizitat noaptea de către cei morți, care îi cer fără întârziere să li se dea de mâncare.
Această sărbătoare mai  este considerată  una dintre sărbătorile precreştine, cu origini care se pierd în timp. Se spune că Blajinii sunt chiar primii oameni, moşi-strămoşii, cei care ar fi participat la facerea lumii. Se mai spune despre blajini că susţin pilonii pe care se sprijină Pământului; fără Blajini, lumea s-ar scufunda în haos.
Exista și credința că ei provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere.
În unele versiuni, Blajinii sunt identificați cu urmașii celor care n-au mai reușit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele. Aceștia au rămas pe o insulă foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sâmbetei.
Blajinii sunt cunoscuți și sub numele de Rohmani. Potrivit cercetătorilor, numele de Rohmani vine din limba tracă, de la supranumele Zeind-Roymenos (Sfântul Luminos) dat Cavalerului Trac, o zeitate prezentă în antichitatea dobrogeană, oltenească și transilvană, informează Legendeleromanilor.ro 
În Republica Moldova, în satele mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând  de sâmbătă. Iar ziua de luni  este declarată oficial ca fiind zi liberă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"