NordNews
Avem ce spune

Tradiții și obiceiuri de Florii

Înainte de a intra În Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazar. Învierea lui Lazar este simbolul Învierii viitoare a neamului omenesc.
În popor se crede că Lazar era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primavara. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazar a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama-sa să facă placinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazar ar fi murit de dorul plăcintelor, există obiceiul că în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împarțind plăcinte de post, informează crestinortodox.ro.
Profesorul Ion Ghinoiu afirmă că în ajunul sau sâmbata Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarița, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirmă că Lazarița era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numită Lazarița, se îmbraca în mireasă și colinda împreuna în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarița se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazar sau Lazarica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, cautarea și găsirea trupului neinsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scaldatul ritual în lapte dulce, îmbracarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci„.
Obiceiri de Florii – ramurile de salcie
În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-l întâmpina tainic pe Hristos. Ele sunt sfințite și puse la icoane. Se credea că nu e bine să renunți la aceste ramuri dacă nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodească. Există credință că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teamă că aceștia să nu rămână fără rod.
În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.

 În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.
Ramura de salcie sfințită era utilizată și în scopuri terapeutice. Oamenii înghițeau mâțisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară șalele. Există și obiceiul că părinții să-și lovească copiii cu nuielușă de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata