NordNews
Avem ce spune

Tradiții și obiceiuri în Marțea Albă sau Marțea Dracului

Prima marţi după Paşte din Săptămâna Luminată este încărcată cu tradiţii şi obiceiuri. Se spune că nu este bine să se lucreze, ci să se dea de pomană pentru a se cinsti memoria morţilor. Nu se spală, nu se calcă și nu se face curat, iar femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paște şi vin roşu.
O tradiţie spune că marţi, în a treia zi de Paşte, se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui. În această zi de marţi, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată „Umblatul cu pască ”. Obiceiul îşi are originea din vremurile când creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.
În unele zone, Marţea Albă mai este cunoscută şi ca Marţea Dracului, o zi pentru poemnirea celor vii, dar şi celor morţi, dar şi drept Mătcălăul, un prilej de bucurie prin practicile de înfrăţire între copiii de până la 14 ani.

Mătcălăul este şi un prilej de bucurie, un simbol al vieţii, prin practicile de înfrăţire care-i sunt specifice. În această zi, copiii de până la 14 ani se duc la un pom înflorit pentru a se înfrăţi. Sub pom se aşază ouă roşii şi sare. De asemenea se pregatesc bucate pe care le vor mânca la final(mămăligă, omletă, cârnaţi). 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"