NordNews
Avem ce spune

Transautogaz explică de ce a fost nevoie să ridice prețul la gazul metan

După ce sâmbătă, 22 ianuarie, prețul la gazul metan a înregistrat o nouă  creștere substanțială de la 12,80 lei la 17,60 lei, compania „Transautogaz” a venit cu o reacție prin care justifică majorarea prețului pentru gazul metan. Prin urmare, compania explică că în ultima perioadă, gazele naturale sunt foarte solicitate în Europa. Acest lucru a afectat negativ și prețurile metanului. Un exemplu în acest sens este Ucraina, unde costul pentru 1 m3 a ajuns la 29 lei.

„Piețele energetice globale și europene, inclusiv piața carburanților pentru motoare, se confruntă cu o perioadă de prețuri ridicate. Gazele naturale au devenit foarte solicitate pentru consumul industrial și casnic în Europa, ceea ce a afectat și prețurile metanului pentru automobile. În Ucraina, costul metanului a ajuns la 45 grivne pe 1 m3 (29 lei), în Italia, care este lider european în utilizarea metanului ca combustibil pentru motor, prețurile sunt stabilite la 1,15-1,40 euro pe 1 m3 (24-29 lei)”, se arată în postare.
⠀Transautogaz a mai specificat că în condițiile în care compania este ghidată de principiile pieței este în drept să-și mărească prețul, aceasta fiind o practică la nivel mondial.

„Costul gazelor naturale comprimate este afectat de diverși factori, inclusiv costul achiziționării gazelor naturale, costul energiei electrice necesare funcționării echipamentelor compresoare etc. Ghidată de principiile pieței, compania poate decide să mărească prețul și pe baza așteptărilor. Aceasta este o practică mondială obișnuită pentru a asigura viitoare creșteri ale prețurilor. În acest caz, solicitarea oficială a furnizorului de gaze naturale către ANRE de majorare a tarifului de la 1 ianuarie 2022 a fost factorul care a influențat decizia de modificare a prețului metanului din 22 ianuarie 2021”, scrie în postare.


Transautogaz menționează că la fiecare creștere a prețului metanului, compania respectă etica comercială, nedepășind proporția de modificare a tarifului de cumpărare și a prețului de vânzare.

„Prima rundă de majorare de la 8,00 lei la 13,10 lei – la 10 noiembrie 2021, creșterea prețului de vânzare a fost în valoare de 4,72 lei pe 1 m3 fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru compania noastră a crescut în medie cu 5,22 lei pe 1 m3 fără TVA.

Ultima rundă de majorare de la 13,10 lei la 17,60 lei – la 22 ianuarie 2022, creșterea prețului de vânzare a fost în valoare de 4,16 lei pe 1 m3 fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru compania noastră în medie poate crește de la 1 ianuarie 2022 cu 4,18 lei pe 1 m3 fără TVA”, se arată în postarea companiei”, mai spune operatorul de gaze.

În același timp, Transautogaz menționează că încearcă să fie cât mai transparent cu clienții săi. Specificând că informațiile despre modificarea viitoare a prețului sunt publicate pe pagina de Facebook și pe site-ul oficial. Astfel, este specificat că eventuala reglementare a prețurilor la metan pentru vehicule în contextul liberalizării treptate a pieței gazelor naturale în Republica Moldova va duce la scăderea interesului pentru investițiile în stații noi și modernizarea stațiilor vechi din partea operatorilor, al căror număr este deja neglijabil în Moldova.
Amintim că  ANRE a emis o declarație în care spune că a sesizat Consiliul Concurenței vizavi de majorarea operată de Transgaz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"