NordNews
Avem ce spune

Transnistrenii, tot mai atrași de Europa. Peste 67% din exporturile companiilor din regiune ajung în UE

67,1% din exporturi și 50,1% din importurile efectuate de către companiile din regiunea transnistreană au ca destinație statele-membre din Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, în anul trecut, exportul din regiune către țările UE a constituit 67,1%, fiind atestată o creștere de 10,2%, comparativ cu indicatorii anului 2021 – 56,9%. Totodată, se înregistrează o avansare cu 4,4% a ponderii importului de mărfuri din UE în regiunea transnistreană, de la 45,7% în 2021 la 50,1% în 2022.

Principalele cinci țări din Uniunea Europeană cu care au loc peste 80% din schimburile comerciale sunt: România, Polonia, Italia, Germania și Slovacia.

„Efectele războiului din Ucraina, dar și suspendarea activității punctelor de trecere a frontierei de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene, denotă expres modificarea lanțurilor logistice și reorientarea și mai accentuată a activității comercial-economice din regiune către piața UE, precum și intensificarea cooperării cu malul drept al Nistrului”, se menționează într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

Conform Registrului de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali, 2 336 de agenți economici din regiunea transnistreană erau înregistrați la subdiviziunile Agenției Servicii Publice, inclusiv 1850 au fost luați la evidență provizorie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"