NordNews
Avem ce spune

Trecutul penal al lui Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă este actualul președinte al Partidului Liberal și fost primar al municipiului Chișinău. Acesta candidează pentru prima dată la funcția de președinte al Republicii Moldova. MoldovaCurată.md a colectat informații ce se referă la integritatea acestui candidat. Liderul Liberal nu a migrat niciodată în alte formațiuni politice.

Dorin Chirtoacă are 42 de ani și este licențiat în Drept. Candidează din partea Mișcării Politice „Unirea”. A fost primar al municipiului Chișinău, ales la 17 iunie 2007, obţinând 61,17 % din voturi. Atunci, în țară la guvernare era Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin. În anul 2009 a candidat la alegerile parlamentare – ordinare și anticipate. Formațiunea sa a trecut în Parlament, însă Dorin Chirtoacă a ales să rămână în funcția de primar. În 2011 a fost reales primar, învingându-l pe socialistul Igor Dodon, iar în anul 2015 a obținut al treilea mandat de primar. În februarie 2018 Dorin Chirtoacă a demisionat, generând alegeri locale noi. Pe 1 decembrie 2018 a fost ales, la Congresul formațiunii, președinte al Partidului Liberal, funcție deținută până atunci de unchiul său, Mihai Ghimpu.

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală în septembrie 2020, în calitate de candidat la Președinție, Dorin Chirtoacă arată că în anii 2018 și 2019 a avut salariu din funcția de primar, apoi s-a întreținut din salariul de la Partidul Liberal. Deține un teren intravilan, dobândit în 2014, cu suprafața de 0,30 ha, care ar valora jumătate de milion de lei, un apartament cu o valoare similară, pe care l-a cumpărat în 2015. Mai deține trei garajuri, o casă și un spațiu trecut la „altă avere imobilă” – toate moștenite în anul 2014. În martie 2019 Dorin Chirtoacă anunța pe Facebook că pe casa sa primită drept moștenire procurorii, care îl urmăreau atunci în două dosare penale, au pus sechestru. „Casa părintească de la Colonița a fost construită de bunici în 1936, pe vremea României Mari, iar astăzi este catalogată drept … bun infracțional”, a scris Dorin Chirtoacă.

În octombrie 2015 Comisia Națională de Integritate, actuala Autoritate Națională de Integritate (ANI), a emis o decizie prin care a stabilit că Dorin Chirtoacă a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, favorizând o companie la licitaţia pentru reabilitarea unor străzi din capitală, proiect ce valora peste 11 500 000 de euro. În 2017, prin decizie definitivă, actul de constatare a conflictului de interese a fost anulat de instanța de judecată.

Dorin Chirtoacă este bănuit că  și-ar fi protejat și susținut fratele în procesul de amplasare a unuo gherete în parcurile din municipiul Chișinău. În anul 2016, Ziarul de Gardă a publicat o investigație în care a arătat că rețeaua de gherete „Coffee Time” aparțineau fratelui lui Dorin Chirtoacă. Ele fuseseră amplasate în diferite locații prin „dispoziţii de excepţie” semnate de primar și anulate ulterior prin decizii judecătorești definitive. Aceste decizii au fost însă ignorate, Direcția juridică a Primăriei argumentând că „CSJ a anulat dispoziția de amplasare a gheretelor, nu și autorizația” de funcționare a SRL-ului. Gheretele erau gestionate de firma „Edera Trio” cu sediul în apartamentul soacrei fratelui primarului. Dorin Chirtoacă a spus că familia sa are o activitate în domeniul apelor minerale din 1993 și nu are nici o legătură cu firmele care dețin gherete de comercializare a cafelei, însă nu a cerut dezmințirea celor afirmate de reporter în articol.

Dorin Chirtoacă figurează în mai multe dosare penale, pe care le consideră motivate politic. În anul 2017, CNA și Procuratura Anticorupție au anunțat că pe numele lui Dorin Chirtoacă a fost pornit un dosar penal, cu acuzația de trafic de influență și corupere pasivă. Într-un comunicat al CNA se spunea atunci că primarul „i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în mun. Chişinău, să semneze contractul cu firma „Eme Parkleitsystem” GmbH fără aprobarea Consiliului Municipal Chişinău”. În acest dosar, Dorin Chirtoacă a fost reținut la 25 mai 2017, apoi a fost plasat în arest la domiciliu și sub control judiciar. La 21 iulie 2017, dosarul a fost trimis în judecată, iar la 28 iulie 2017, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar.

În timp ce era urmărit în dosarul parcărilor, CNA a anunțat, în septembrie 2017, că pe numele lui Dorin Chirtoacă a mai fost pornit un dosar penal, de această dată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Și anume, pentru că Dorin Chirtoacă ar fi încheiat tranzacții de împăcare cu mai mulți procurori, judecători și polițiști care aveau decizii de judecată neexecutate privind asigurarea cu locuințe. „Primarul general, încheind 81 de tranzacţii de împăcare şi achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 730 577, 80 de lei, a cauzat administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari”, s-a anunțat atunci.

La ziua de azi, fostul primar al capitalei nu figurează în niciun dosar aflat în gestiunea PG.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata