NordNews
Avem ce spune

Trei cercetători științifici din R. Moldova au primit premii de la Academia Română

Trei cercetători din Republica Moldova au primit premii ale Academiei Române pentru meritul de a fi „contribuit, prin activitatea și opera lor, la dezvoltarea culturii și științei românești” se arată într-un comunicat de presă al Academiei Române. Dorin Lozovanu de la Academia de Științe a Moldovei a primit premiul „Mihail Kogălniceanu“ pentru lucrarea „Populația românească din Peninsula Balcanică”. Valentin Burlacu, șeful Secției istorie și artă militară, de la Agenția pentru Știință și Memorie Militară din Chișinău, a primit premiul „Nicolae Iorga“ pentru lucrarea „Unirea Basarabiei cu România și recunoașterea ei internațională”. Cercetătoarea Maria Duca a primit un premiu pentru lucrarea „Cercetări privind floarea soarelui în Republica Moldova”, informează IPN.

Academia Română acordă premii unor oameni de știință din țară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea și opera lor, la dezvoltarea culturii și științei românești. Propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare științifică, de către universități sau de către membrii Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării și se înaintează secțiilor științifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului. Premiile sunt acordate în funcție de originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuția acesteia la domeniul respectiv și impactul asupra domeniului la nivel național. Durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere și decizie este de doi ani. Astfel, în luna decembrie a acestui an, au fost decernate premiile pentru anul 2019, în cadrul unei ședințe solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

În total, Academia Română a acordat premii la secțiile de filologie și literatură, de științe istorice și arheologie, de științe matematice, de științe fizice, de ştiinţe chimice, științe biologice, ştiinţe geonomice, ştiinţe tehnice, ştiinţe agricole si silvice, ştiinţe medicale ştiinţe economice, juridice si sociologie, la filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie, la arte, arhitectură şi audiovizual și la ştiinţa şi tehnologia informaţiei.

Cercetătorii moldoveni au fost premiați în domeniile Științe istorice și arheologice (Dorin Lozovanu și Valentin Burlacu) și Științe agricole și silvice (Maria Duca).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata