NordNews
Avem ce spune

Trei instituții medicale, dotate cu echipamente moderne cu sprijinul Japoniei

Guvernul Japoniei a acordat, prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”, sprijin financiar în valoare de peste 227 de mii de dolari pentru trei instituții medicale. Din acești bani, au fost procurate mai multe echipamente medicale pentru Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul municipal pentru copii nr. 1 din Chișinău, transmite IPN.

La ceremonia de finalizare a celor trei proiecte, care s-a desfășurat online, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, a declarat că sursele financiare acordate provin din impozitele cetățenilor japonezi. Și această donație trebuie privită ca încă un semn de prietenie din partea japonezilor.

„Proiectele au fost realizate cu succes. Acum este foarte important ca aceste condiții noi, mult mai bune, ca aceste echipamente moderne să fie utilizate cu o maximă eficiență de către instituțiile dumneavoastră pentru populația care necesită servicii bune”, a mai spus Katayama Yoshihiro.

Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească a beneficiat de un grant în mărime de 85 642 de dolari. Banii au fost acordați pentru achiziționarea manechinelor pentru Centrul de Instruire. Este vorba despre manechine pentru managementul căilor respiratorii, pentru suport vital avansat, pentru injecții intravenoase etc.

Directorul instituției, Boris Golovin, a declarat că acest echipament este extrem de necesar în procesul de instruire prin simulare. Au fost achiziționate 40 de manechine de șapte tipuri, pentru practicarea măsurilor de prim ajutor și resuscitare cardio-respiratorie în situații maximal apropiate de viață reală. Procurarea acestor echipamente fortifică capacitatea instituției de instruire a personalului medical în domeniul acordării primului ajutor și stabilizării pacienților în stare gravă.

Institutul Mamei și Copilului a beneficiat de un grant în mărime de 84 824 de dolari pentru dotarea Centrului de Referință în Colposcopie cu mai multe echipamente. Este vorba despre colposcop cu sistem video încorporat, unitate de electrochirurgie cu sistem de evacuare a fumului; troleu pentru instrumente, fotoliu pentru examinare ginecologică; lampă de examinare, lampă germicidă, defibrilator, aspirator chirurgical, scaun cu rotile, echipament pentru videoconferință etc.

Exprim sincere mulțumiri din partea colectivului Institutului Mamei și Copilului, din partea pacienților și din partea administrației pentru acest grant. Mulțumesc mult! Sunt sigur că tot echipamentul care a fost procurat în cadrul acestui proiect o să fortifice calitatea serviciile medicale acordate”, a notat Sergiu Gladun, directorul instituției.

Spitalul municipal pentru Copii nr.1 din Chișinău a beneficiat de un grant în mărime de 57 240 de dolari pentru achiziționarea echipamentului de ultrasonografie. Procurarea acestui aparat va contribui la sporirea volumului și calității investigațiilor imagistice efectuate de către instituția medicală. Ștefan Calancea, directorul Spitalului, a declarat că aparatul achiziționat în cadrul acestui proiect de grant oferă posibilitatea pentru a spori calitatea serviciilor acordate micilor pacienți. Este aparat performant, de ultimă generație, care prezintă o imagine informativă ce permite o diagnosticare corectă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"